Дворецът

Оригинално заглавие: The Palace
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: комедия
Държава: Италия/Швейцария/Полша/Франция
Година: 2023
Времетраене (минути): 100
Режисьор: Роман Полански
Сценарист: Ева Пиасковска, Роман Полански, Йежи Сколимовски
Участват: Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Лука Барбарески, Жоаким де Алмейда, Милан Пешел, Фортунато Черлино, Ирина Кастринидис

Действието се развива в луксозен швейцарски хотел в курорта Гщаад. Става дума за величествена сграда с вид на замък, създадена в началото на ХХ век от загадъчен архитект. Хотелът се отличава с приказна готическа атмосфера, в която богати, известни и капризни гости от цял свят се събират, за да посрещат всяка следваща нова година.

На 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие, вещият мениджър на хотела, 50-годишният Хансели, прави своеобразна „военна проверка“ на готовността на персонала за посрещането на гостите. Хансели уверява екипа от келнери, портиери, готвачи и рецепционисти, че настъпването на 2000 година не значи край на света. Персоналът се подготвя да задоволи всевъзможни претенции на екстравагантни посетители. И така, стартът на пищната вечеря е обявен, но развоят на празненството се оказва непредвидим… Преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации.

Програма

Национален дворец на културата
20 октомври: 19:00 ( Церемония по награждаване)
Фестивален и конгресен център
24 октомври: 20:00 (зала 2)
Модерен театър
26 октомври: 19:00
LUCKY Дом на киното
29 октомври: 18:30