Екзорсистът: вярващият

Оригинално заглавие: The Exorcist: Belieber
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: ужаси
Държава: САЩ
Година: 2023
Времетраене (минути): 121
Режисьор: Дейвид Гордън Грийн
Сценарист: Питър Сатлър, Дейвид Гордън Грийн, Скот Тиймс, Дани Макбрайд
Участват: Дженифър Нетълс, Елън Бърстин, Линда Блеър, Лесли Одъм, Ан Доуд, Нора Мърфи

Епизод шест от култовия хорър франчайз Заклинателят е директно продължение на иконичния първи филм от 1973, в който Елън Бърнстийн и невръстната по онова време Линда Блеър изиграха загрижена майка и обладаната ѝ от нечиста сила дъщеря, създавайки едни от най-ужасяващите (и христоматийни за жанра) сцени в историята на киното.

След 50-годишна пауза двете повтарят ролите си под режисурата на Дейвид Гордън Грийн в сюжет, който има амбицията да копира оригиналната формула, но въпреки че броят на страдащите от демонична намеса тук е удвоен, удовлетворението на феновете от крайния резултат не е.

Продължението се фокусира върху семейството на Виктор Фийлдинг, принуден да отглежда сам своята дъщеря Анджела след трагичната смърт на съпругата му. Кошмарът за самотния баща започва, когато Анджела и приятелката ѝ Катрин изчезват безследно в гората и се появяват три дни по-късно без спомен за случилото се. Скоро обаче и двете започват да проявяват странни изблици на насилие и други обезпокоителни симптоми на обсебване. Ситуацията изисква свещеник и намесата на единствения жив човек, който е преживял нещо подобно – бившата актриса и настоящ експерт в областта на екзорсизма Крис Макнийл (Бърнстийн).