История за любов и мрак

Оригинално заглавие: A Tale of Love and Darkness
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: биографичен, драма, исторически
Държава: Израел/САЩ
Година: 2015
Времетраене (минути): 95
Режисьор: Натали Портман
Сценарист: Натали Портман
Участват: Натали Портман, Амир Теслер, Шира Хаас, Макрам Каури, Охад Нолер, Гилад Кахана, Нета Рискин

Филмът е адаптация по международния бестселър История за любов и мрак на Амос Оз, бележития израелски писател и журналист, живял в Йерусалим в края на Британския мандат в Палестина. Животът на малкия Амос и родителите му – европейски евреи, спасили се в Израел от фашистките погроми – е по-ценен от учебник.

Освен че адаптира сценария и режисира филма, Натали Портман изпълнява ролята на Фаня, майката на бъдещия писател. Оплетена в мрежата на несполучлив брак и с разбити мечти, тя се опитва да се интегрира в чуждата страна, докато се бори със собствените си демони. Амос Оз защитава идеята за две отделни държави, компромисно решение на изтощителния конфликт между Израел и Палестина. Пословична е деликатността, с която писателят вниква в цялата сложност на човешките отношения, в религиозните сблъсъци и личните трагедии на тази изстрадала земя.

„Най-важното качество на Оз е, че третира нациите като хора. Когато осъзнаем, че нациите се състоят от човешки съдби, тогава започваме да съчувстваме. Откакто прочетох тази изключителна книга, знаех, че искам да я превърна във филм”. (Натали Портман)