Изкуства – документално и късо кино

Жанр: късометражен

На 17 май от 20:00 в Клуба на пътешественика от Кинематограф ни повеждат на едно пътешествие по света в търсене на автентични изкуства и историите на техните творци. С тази специална селекция от късо и документално кино екипът на Кинематограф иска да ни припомни корените на изкуството и какво го разграничава от всичко останало.

Акцент на програмата е българският документален филм Прочути непознати, част от по-голяма поредица, посветена на 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков. Генков е сред знаковите личности в изобразителното изкуство през втората половина на XX век в България. Филмът изследва неговия колоритен бит и творчеството му, което се характеризира с ярка индивидуалност, поставяща контурите на съвременната българска живопис. Израснал във времена на социалистически диктат, той още приживе се разпознава като свободомислеща личност, непреклонна пред оковите на режима.

В програмата от филми гледаме още и продукции от Испания, Канада и Великобритания, в които се срещаме с изкуството на Салвадор Дали, чудото на архитектурата, майсторството на часовникарския занаят и други. Специален гост на събитието е режисьорката Боряна Пунчева.