Късо кино: истории от края на света

Какво ли се случва на края на света? А отвъд него? В тази по-деликатна селекция от филми на Кинематограф изследваме фините нюанси на живота, на времето и вечността през една по-философска, а на моменти дори фантастична перспектива. Филмите от програмата имат за цел да отведат ума ни до края на света из вечните загадки, които открай време ни вълнуват, а отговорите търсим освен чрез късо кино, но и в дискусия със специален гост – Петър Вълчев.

Първият български акцент в програмата е филмът Лека нощ, Лили, разказващ за скрита в тъмнината на своя дом самотна възрастна жена, опитваща се да пренареди живота си. Лутайки се в лабиринт между реалност, сън и нереалност, тя се среща с призрака на голямата си любов. Ще победи ли любовта им срещу времето и пространството, или черната дупка на ежедневието ще ги погълне?

Другото българско участие е на номинирания за Оскар филм на режисьора Стефани Дойчинова – Откъснати. Филмът разказва за Николай и Делия, които живеят сам-сами във ферма близо до града, когато един ден дъщеря им Калина решава да ги посети с новото си семейство.

В програмата от филми гледаме още и продукции от САЩ, Русия и Великобритания.