Късометражна програма 1 – Sofia Pride Film Fest

Жанр: късометражен

В първата късометражна програма от Sofia Pride Film Festival гледаме:

Емералд Сити – САЩ, 2024, 22′
Реж. Джоузеф Щайф
С: Алън Васкес, Хавон Барака, Араша Лалани
Възрастово ограничение: C+ 14+

Емералд сити е куиър история за двама млади мъже: единият е вече голям за приемното семейство, с което е живял след депортирането на родителите му, а другият е на път да се присъедини към патрул на границата с Мексико. Двамата самотници се срещат по черните пътища на американския югозапад в търсене на общност и принадлежност и създават колебливо приятелство, което постепенно прераства в нещо повече.

В Повече – Иран, 2022, 15′
Реж. Мехди Кушки, Мелина Киан
С: Пантеа Ахмадхан, Пoя Ансари, Сасан Арбаби
Възрастово ограничение: C 12

Според законите на Ислямска република Иран синът наследява два пъти повече от дъщерята от имуществото на бащата. Но какво ще стане, ако момичето е сменило пола си? Филмът е по истинска история.

Брачно (не)равенство в Украйна – Украйна, 2023, 15′
Реж. Юрий Движон
С: Володимир Дантес, Даша Кацурина
Възрастово ограничение: C 12

Реални двойки – както ЛГБТ, така и хетеросексуални, знаменитости и непопулярни – се събират, за да участват в кампания за равенство на брака в Украйна. От една страна ставаме свидетели на късометражния филм, който те създават, докато жонглират с обръщане на реалността, а от друга – на действителните диалози между тях в документалната част на филма.

Да заровиш дракон – България, 2023, 28′
Реж. Мартин Марков
С: Христо Шопов, Параскева Джукелова, Пол Райт
Възрастово ограничение: C 12

60-годишният хомофоб Марко получава обаждане, че синът му Стефан е починал в Лондон. Мъжът е безразличен към новината и забранява на съпругата си Мария да го погребе в семейния парцел. Марко продължава деня в работилницата си, където изработва дървени фигури на дракони. Пренебрежението му обърква приятелите му в градчето. Междувременно, Мария се среща с партньора на Стефан, Бен, и осиновения им син, Итън, които са дошли за погребението. Тяхното пристигане събужда демони на срам и гняв у Марко.

Майната му, обичай ме – Чехия, 2024, 7′
Реж. Даниел Пат
С: Ема Верецка, Бети Тиблова, Мейзи Чолк
Възрастово ограничение: C 12

Романтична комедия за тийнейджърка, която се лута в съвременния свят на връзките. Ема излива в дневника си своето разочарование от търсенето на истинската любов в един свят, в който след лошите срещи идват още по-лоши, а приложенията за бързи запознанства носят повече отчаяние, отколкото надежда. Какво ще се случи, ако това, от което Ема се нуждае, се различава от това, което е търсила толкова отчаяно?

Кафе, грейпфрут, какао – Франция, 2023, 24′
Реж. Доминик Прюс
С: Адриан Лестрат, Лора Дат-Сенак, Нану Хари
Възрастово ограничение: D+ 16+

Самуел и Летисия са били заедно, преди тя да го напусне заради Гаел. Днес той е поканен в дома им. Заедно ще се опитат да извършат акт на любов.