Късометражна документална програма от МФЧЗФ

Конкурсна програма от късометражни документални филми, част от Международния фестивал за червенокръстки и здравни филми Варна 2023.

Програма за 15 юни

Младежта в сянка
Франция, 2022, 27′
Режисьор и сценарист: Жоана Гийро

Адам, Алфа, Арис, Бабаджан, Мамаду, Серж, Ибрахим… Идват от Камерун, Кот д’Ивоар, Гвинея, Мали, Конго. Те играят живота си на полето на световната лудост, откакто са напуснали дома. Те са част от повече от 200 младежи в процес на признаване на непълнолетни, които спят по улиците на Париж всеки ден. Те чакат изслушването си пред съдията по децата. Миналото лято благотворителната организация Utopia 56 организира протест с момчетата в Бастилията в Париж, който продължи 4 месеца. Те поискаха зачитане на правата на децата, които обикновено трябва да бъдат гарантирани от международната конвенция за правата на децата, подписана от Франция. В този документален филм момчетата обясняват ситуацията си и как се чувстват за нея.

Рава
Франция/Ливан, 2021, 12′
Режисьор и сценарист: Камий Тулме

Малката Рава живее в сирийски бежански лагер до северната граница с Либия. Заедно с братята и сестрите си тя израства в лагера като на голяма площадка за игри и не иска да си тръгне оттам. Филмът проследява нейната съдба в продължение на пет години, белязана от войната в Сирия.

Лекар
Киргизстан, 2023, 24′
Режисьор и сценарист: Алижан Насиров

Този филм разказва за един млад 22-годишен лекар, който решава да работи в една долина при сурови климатични условия, където никой друг лекар не се е съгласил да работи.

Програма за 17 юни

Сао Марино
Бразилия, 2022, 20′
Режисьор: Лейде Джейкъб

Свещеник Хулио Ланчелоти разказва историята на Марино, трансмъжествена личност, живяла през шести век в Ливан и която след смъртта си е канонизирана като Санта Марина, смятана от прогресивните сектори на католическата църква за защитник на половата идентичност. Със сцени, отражения и взаимодействия на трансмъжествена група, филмът насърчава чувствителните съвременни дискусии относно, например, уважението към социалното име, преозначавайки Санта Марина в Сао Марино.

Лимбо
България, 2023, 30′
Режисьор: Джулия Пъстракова

Деменцията е неврологично заболяване, отличаващо се с влошаване на умствените способности като памет, мислене, език, решаване на проблеми, концентрация и др.
В тежка степен, засегнатият е неспособен на самостоятелна грижа. В световен мащаб, около 5-8% от хората на възраст 65 години и 20-50% от хората над 85 години страдат от болестта.
През следващите 20 години, броят на засегнатите се очаква да се утрои. Лимбо е надникване в ежедневието на софийския дом за лица, болни от деменция. Филмът е поглед върху изпитанията на близките, върху тежкия труд на служителите, върху хората за нормален живот на настанените – борбата за самостоятелност, себеизразяване и спомени.
Чрез разказите на служители и близки, историите на настанените се разгръщат.
Разкрива се тяхното минало и настояще, както и какво влияние оказва промяната върху обкръжението им.
Лимббо задава въпросите: Кои са тези хора? Какво чувстват? Борят ли се или вече са загубили битката?

Отдаденост
България, 2023, 12′
Режисьор: Геновева Донкова

За една тежка, но много хуманна професия – професия, за която е нужно сърце. За хората, които са най-близо до пациентите, когато са уплашени, когато ги боли, когато имат нужда от успокоение и топла дума. За съпричастността, за сбъднатите мечти, за удовлетворението от това да правиш добро – за медицинските сестри и тяхната отдаденост.