Късометражна игрална програма от МФЧЗФ

Конкурсна програма от късометражни игрални филми, част от Международния фестивал за червенокръстки и здравни филми Варна 2023.

Програма за 16 юни

Когато войната свърши
Италия, 2022, 5′
Режисьор: Симоне Маси

Светът без война е още една утопия, която не можем да чакаме повече.
За този късометражен филм Симоне Маси е инспириран от военни сцени които са се случвали наистина – от Първата световна война до бежанските лагери.

За мен
Нидерландия, 2022, 15′
Режисьор: Али Асгари
С: Майра Питамерсинг, Алан Ядегарян, Уини Аугустус

15-минутният късометражен филм е последният от поредица филми, направени от иранския режисьор Али Асгари, в които жените се справят с трудни и понякога унизителни събития в личния си живот. 17-годишната Фатима с тъжни очи и с хиджа (Майра) Pitambersingh) е откарана по спешност от баща си в болницата. Фатима пази тайна, която може да промени съдата й, така че тя трябва да се довери на лекар, за да вземе трудно решение между културната традиция и медицинската етика. Напрежението расте. Какво ще каже лекарят на баща й?

Акушерката
Франция, 2021, 29′
Режисьор: Ан-Софи Бaйи
С: Полин Лорийя, Роман Парк, Грегори Гатиньоль, Емили Инсерти Форментини, Жулиет Савари, Жералд Мишо, Маите Кастела

Във френските планини Юра, в края на измисленото средновековие, Елз е билкарка и акушерка. С Никол, нейния млад чирак, те са обезпокоени по време на ежедневната си практика: непознат, яздещ кон, изисква да събере всички жени от селото в малката църква.

Животът продължава
България, 2020, 12′
Режисьор: Максим Петров
Със: Симеон Лютаков, Петя Бончева, Ивайло Иванов, Нели Вълканова, Самуил Иванов, Милена Кънева

Първо може би ще дойде страхът. След него отчаянието. Времето сякаш ще спре… Пътят след откриването на бучката или първия преглед може да не e кратък, нито много лек. Но важно е да знаеш, че път има. Че животът продължава. Защото ракът на гърдата се лекува – днес по- успешно от всякога. А навременната среща със специалиста и поставянето на диагноза могат да бъдат решаващи за съдбата на всеки пациент!

Да си поговорим
Израел, 2022, 18′
Режисьор: Елад Мукадес
С: Авнер Цион Йаз, Давид Охайон

Когато Ори взима брат си войник за един ден на плажа, той с ужас вижда, че брат му е станал религиозен. В допълнение към това влошаване, гумата на колата се спуква. Докато слънцето залязва, Ори е принуден да избира между „новия“ си брат, който планира да направи шабат на безлюдно място, или да бъде с болната си майка.

13-ти август
България, 2020, 30′
Режисьор и сценарист: Венцислав Сариев
С: Александър Тонев, Боряна Симеонова, Захари Бахаров, Богдан Бухалов

Филм, вдъхновен от действителни събития от близкото минало. Историята проследява срещите на Виктор и Таня в края на учебната година на 11-и клас. Двамата стават все по-близки в разгара на лятната ваканция, въпреки опасността, надвиснала навсякъде около тях.