Концерт и филм – Сион Найман и „До последния Каприз“

Език: български
Жанр: драма, трилър
Държава: България
Година: 2020
Времетраене (минути): 97
Режисьор: Иван Юруков
Сценарист: Иван Юруков,Росен Станев
Участват: Георги Тенев, Стоян Младенов, Мартин Тодоров, Пепи Тодоров, Светлин Русев, Милена Аврамова, Иван Зикатанов

Концерт и филм е нетрадиционен артистичен формат, създаден специално за ценителите на изкуството без граници. Този спектакъл за сетивата обединява живо изпълнение на въздействащи класически произведения и прожекция на филма До последния Каприз на режисьора Иван Юруков.

Концертната програма е водена от виолончелиста Сион Найман, който е подготвил музика от Йохан Себастиан Бах, Гаспар Касадо, А. Пиати. Сион Найман е роден през 2002 в Белгия, в международно семейство. Започва да свири на виолончело на шестгодишна възраст в класа на Даниела Черпокова, а по-късно специализира в Консерваторията L’Haÿ-les-Roses в Париж, като в момента е студент в Берлинския университет на изкуствата. През годините Найман посещава майсторски класове на редица големи виолончелисти и печели първи награди от множество национални и международни конкурси.

Филмът от програмата е До последния Каприз. Той разкрива трагичната история на виртуозен цигулар от български произход, който се отказва от голямата сцена и бяга в забутано селце. Репетира в самота, обсебен от идеята да изсвири съвършено всички 24 каприза на Паганини. След последния Каприз слага край на живота си. Минава време и местният учител попада на тази трагична история и решава да започне свое разследване за живота на цигуларя.

На 19 юни в кино Одеон се потапяме в света на музиката и киното с програмата на Концерт и филм. Събитието е с начален час 19:00.