Франция, 2017, 9′
Режисьори: Еймерик Коллетта и Теодор Берг Бой
Млад уличен художник и собственик на галерия живеят в една сграда и не се познават. Те споделят обща страст и едно и също страдание: вкус към красивите неща, любов към изкуството и – в същото време – чувство на изолация и самота… празнота. Съдбата ще ги обедини и тази среща – по средата между градското изкуство и фотографията – ще им помогне да създадат нещо неочаквано.
Фиск, „Неозаглавен портрет“
Канада, 2017, 19′
Режисьор: Алехандро Алварес Кадиля
Пред канадския художник Уилям Фиск се отваря уникална възможност: да бъде представен от известна американска галерия. Картините му са смайващи – рисува предмети от ерата, когато са се правели трайни неща. До този момент негови творби са излагани в най-прочутата галерия в Торонто, но сега един от най-големите търговци в света е проявил интерес към творчеството му. При тази новина неговият канадски представител го изоставя. Фиск трябва да направи портфолио, което да покаже на нюйоркската галерия, а това ще му отнеме година. Той е ипотекирал двойно дома си и е заложил бъдещето на семейството си, на съпругата си и двамата си сина в името на всичко това. Ако търговецът се заеме с него, кариерата му ще достигне желаното международно ниво, ако не – това ще бъде неговият край.
Проектът Wayward
САЩ, 2017, 10′
Режисьор: Мария Т. Алжарадо
Великобритания, 2019, 10′
Режисьор: Андрю Спайсър
Полша, 2017, 7′
Режисьор: Бартош Дзямски
Филм за полския готвач Мачей Новицки. Искахме да разкажем историята на човек, който има дълбоки познания за кулинарната идентичност на Полша. Затова се промъкнахме в кухнята на Вила Интрата във Варшавския музей на двореца на крал Ян III във Виланов. Мачей не е най-известният полски готвач, той дори не готви за гражданите. Но работата му е много важна за нашата гастрономия – рови се из най-старите полски готварски книги, прави възстановки на исторически рецепти, пресъздава отдавна забравени ястия. Работата му в Музея помага на други готвачи и историци да разберат какъв вкус е имала Полша някога и какъв вкус ще има в бъдеще.