Квартални истории: късо кино

Всеки ден, всяка нощ, навсякъде много от нас споделят живота си с други хора – дали близки, непознати, странни, обичани или мразени, тихи или шумни, те са над нас, под нас, до нас – съседите! Съквартирантите и семейството, с които всеки има (не)щастието да съжителства, също попадат в тази категория. Толкова много неща се крият в стените, разделящи световете ни, които се оказват много по-свързани, отколкото си мислим. Таванското помещение, асансьорът, входът – все скучни на пръв поглед места, всъщност са поле на постоянно взаимодействие между най-различни хора, а от него тръгват много истории. Как започват и могат да завършват те, гледаме в новата програма от екипа на Кинематограф, озаглавена Квартални истории.

Първият филм от селекцията е Покрив на режисьора Симеон Цончев. Лентата ни въвежда в живота на чужденец и неговия арменски съсед, който всяка вечер свири на своето бузуки, без да се съобразява от часа. Разбира се, един ден нещата се променят.

Другото българско заглавие в програмата е Празник на режисьорката и сценаристка Антония Милчева. Със страхотен пиперлив хумор и изтънчена кинематография филмът поставя интересни въпроси в навечерието на една Нова година като какво е нужно, за да си направиш празник – маса с храна, шампанско, приятели? Какво става обаче, ако храната не е по вкуса ти, шампанското е топло, а приятелите са се вторачили в себе си? Достатъчно ли е едно хоро, за да оправи ситуацията?

Освен българските продукции в рамките на Квартални истории гледаме и един филм на номинирания за Оскар през 2020 г. режисьор Маршъл Къри. Специални гости на събитието са гореспоменатите български режисьори – Симеон Цончев и Анотния Милчева, с които имаме възможност да участваме в дискусия след прожекциите.