Любовта е лудост 2023

25 август 2023 - 3 септември 2023

Любовта е лудост превръща Варна във филмова столица за 31-ви пореден път между 25 август и 3 септември, включвайки в програмата си филми, номинирани и наградени на кинофестивала в Кан.

Старт на Любовта е лудост на 25 август в зала 1 на ФКЦ дава същата лента, която откри и тазгодишния фестивал в Кан. Това е френският филм Жан дю Бари: фаворитката на краля на Майвен льо Беско, която изпълнява и главната роля, партнирайки на Джони Деп, който се превъплъщава в крал Луи XV. Закриването на официалната програма ще е на 1 септември, отново в зала 1 на ФКЦ с обралия всички награди, включително и Златна палма на кинофестивала в Кан тази година – Анатомия на едно падане на режисьорката Жюстин Трие.

В конкурсната програма на Любовта е лудост за тазгодишната награда Златна Афродита ще се състезават 12 заглавия. Сред тях е Природата на любовта на Мония Чокри, който има номинация тази година в програма Особен поглед на кинофестивала в Кан. В същата категория е номинирана и копродукцията от 2022 между Норвегия, Швеция, Дания и Франция – Писна ми от мен.

За наградите на Любовта е лудост ще се борят още френският филм Любовна история; Мария: ангелът на океана от Шри Ланка, копродукцията на Аржентина и Испания Нека танцът да започне, полският филм Жена на покрива; Суна, в който има и българско участие, италианско-френската продукция Никога не е късно за любов, унгарският Между живота и смъртта и датският Роза

Във Варна пристига и филипинската лента Злодеят, определен за Най-добрият азиатски филм за 2022, според журито на Международния филмов фестивал в Ханой. С номинации за награди Гоя и за най-добър филм на фестивала във Венеция пък е испанският На ръба с Пенелопе Круз в главната роля.

Интересна част от програмата на фестивала е събитието Нощно кино с Яна Титова, посветено на актрисата и режисьор Яна Титова, която е и председател на тазгодишното жури. Нейни филми ще бъдат прожектирани във Фоайето на втория етаж на ФКЦ на 29 август от 21:30.

Извън филмовата програма, но следвайки идеята на визията на тазгодишното издание на МФФ Любовта е лудост, във фоайетата на Фестивален и конгресен център – Варна може да бъде разгледана и изложба с мисли и цитати на известни философи, мъдреци, лекари, учители, писатели и психолози, които целят да ни замислят как избираме да живеем – през разума или през сърцето.

Програма

Ео
Фестивален и конгресен център
01 септември: 17:00 (зала 2)
Алилуя
Фестивален и конгресен център
02 септември: 16:00 (зала 1)
Хадик
Фестивален и конгресен център
03 септември: 18:00 (зала 1)