Най-лошата личност на света

Оригинално заглавие: Verdens verste menneske
Език: норвежки
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
Държава: Норвегия/Франция/Швеция/Дания
Година: 2021
Времетраене (минути): 127
Режисьор: Йоахим Трир
Участват: Ренате Рейнсве, Андерс Даниелсен Лие, Херберт Нордрум, Мария Грация ди Мео

30-годишна жена е насред екзистенциална криза, докато се лута между кариерата, романтичните си избори и нежеланието за самоопределение. Юлие не е човек, склонен към обвързване.

Виждаме я на 30-ия ѝ рожден ден, на ръба да зареже дългогодишния си приятел. Скоро разбираме, че емоционалното непостоянство е най-сигурната ѝ характеристика. Дори и да изглежда леко фрустриращо в началото, отказът ѝ да се впише в клишета започва да ни харесва, макар тази нейна съпротива да ѝ коства скъпо.

Йоахим Трир демонстрира уникалната способност да улавя новите възможности, предоставени от младостта, в цялата им завладяваща еуфория. Импулсивно посещение при потенциален нов любовник се превръща в една от най-романтичните и магически сцени в киното напоследък. Това, което прави Юлие толкова очарователна героиня, е екзистенциалният ѝ отказ просто да приеме това, което ѝ се случва. Несъкрушимата ѝ независимост я прави духовна родственица на персонажа на Жан Моро от Жюл и Жим, но тя е напълно оригинална личност. Усилията ѝ да намери себе си превръщат Юлие в незабравим персонаж.

Програма

Euro Cinema
19 юли: 21:15
G8 Cinema
18 юли: 21:45
22 юли: 20:00