Нощна смяна във Фреди

Оригинално заглавие: Five Nights at Freddy´s
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: ужаси
Държава: САЩ
Година: 2023
Времетраене (минути): 110
Режисьор: Ема Тами
Сценарист: Ема Тами, Сет Къдбек, Скот Каутон
Участват: Джош Хъчерсън, Елизабет Лали, Кат Конър Стърлинг, Пайпър Рубио, Мери Стюарт Мастерсън, Матю Лилард

Ако сте от хората, за които маратонът от страшни филми е задължителен около Хелоуин, може да започнете с Нощна смяна във Фреди, който определено не е от бруталните, ограничени-за-лица-до-18-години примери за хорър, но успешно буди заспали детски страхове и изстрелва адреналина нагоре в прецизно оркестрирани jump scare моменти.

Фабулата и героите са директен цитат от популярната видеоигра Five Nights at Freddy’s, където протагонист е нощен пазач на име Майк, нает да охранява изоставена пицария и развлекателния център към нея, печално известни с нещастните случаи на загадъчно загинали деца в района.

Объркващото е, че подозрението за кървавите престъпления пада върху няколко аниматронни кукли в естествен размер, които са били основната атракция в силните години на заведението. Още по-объркващо е, че след първата си нощна смяна, превърнала се в жестока борба за оцеляване, Майк и всички, имали нещастието да стъпят в обитаваната от нечиста сила сграда след здрач, се убеждават, че тези твърдения са 100% истина.