„В Перу момчетата не си мечтаят да станат футболисти, мечтаят си да станат готвачи”, казва испанският кулинарен магьосник Феран Адриа, когато благодарение на своя прочут перуански колега Гастон Акурио открива кулинарните чудеса на страната, в която днес има 80 000 млади хора, учещи за готвачи и в която кухнята е мощен двигател за икономически и социален подем.
Влиянието на Феран Адриа се простира далеч отвъд света на авангардната кухня и той е обявен от списание Times за една от 100-те най-влиятелни личности на планетата.
Гастон Акурио е прочут шеф-готвач, писател, предприемач и е от първите хора дали тласък и световно признание на перуанската кулинарно изкуство. Носител е на много световни награди – затова, че дава начало на една революция в кухнята на андинската страна, която я изстрелва начело на всички световни класации за 2013, а също и като защитник на биоразнообразието, не само в страната си, а и в цяла Латинска Америка.
Феран Адриа и Гастон Акурио предприемат пътешествие из пазарите и кухните на Перу, из земеделските и рибарските райони, по крайбрежието, в планините и в Амазония – всички тези места, съкровищница на световното биоразнообразие, се превръщат в герои на кулинарно-пътешественическия документален филм Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, в който двама от най-влиятелните хора в кулинарния свят търсят корените на великолепието, наречено Перуанска кухня и нейния потенциал да променя съдби.

Превод: с български субтитри
Жанр: документален
Перу
С: Феран Адриа, Гастон Акурио
Жанр: документален
Перу
С: Феран Адриа, Гастон Акурио
Двама велики готвачи се срещат в един документален филм, за да разкажат на света за храната на Перу и за уникалното явление с младите готвачи в андинската страна.