Политически трилър

Жанр: късометражен, трилър

Съвсем тематично в седмицата след изборите се посвещаваме на селекция от късометражни филми в жанра на политическия трилър. Екипът на Кинематограф е подбрал колекция, изпълнена с интелект, черен хумор и съспенс, разкривайки някои от тайните на политиката.

Започваме с един рядък български филм, Стопанинът на къщата. Лентата ни връща в протестното движение в София през 2013 година, когато желанието за промяна и чувството за справедливост се сблъскват с грозните аспекти на действителността. Режисьорът и сценарист е Галина Георгиева и продуцентът Янчо Михайлов пристигат в киносалона за дискусия с публиката.

Още един акцент е анимационният документален филм Чужденецът на режисьора и сценарист Ани Антонова. Запознаваме се с историята на слона Сюлейман, който през XVI век извървява трудния път от Лисабон до Виена през Алпите за пет месеца. Филмът е направен от над 5000 рисунки с молив и съчетава различни исторически документи от онова време.

Преминаваме и през комична, но и опасна ситуация, случила се в задимена стая, където неформално са взимани съдбовни решения по времето на Втората световна война. Филмът прави интересни разкрития за действията на британското правителство по време на пандемията през 2020г. В друго заглавие пък изследваме как планирането на големите градове в САЩ предпоставя до голяма степен расовото разделение и дискриминацията, които вляят на американското общество и до днес.

Входът е 10 лева, а най-запалените зрители получават подаръци от биомагазини Зоя и списание In Globo.