„Приказки от Донбас“ и „Вашият Васил“

Приказки от Донбас, реж. Елена Рубашевска, 30′

От 2014 г., когато за първи път загубих дома си, метафорично наричам себе си „търкаляща се трева“ и се опитвам да осмисля изгубената си идентичност,която се изплъзва от мен. Градове, държави, континенти… Дали е било сън, че някога съм имала дом? В Приказките от Донбас аз се обръщам към спомените си от детството и разказвам приказки за родния си край.

През 30-те минути на филма ще откриете истории, свързани с четири основни отрасъла на Донбас, сред които са: Приказка за тебешира, Приказка за солта, Приказка за въглищата и Приказка за метала. Визуалната част на филма се състои от кадри, заснети по време на последното ми пътуване до Донбас, където провеждах проучвания за документалния филм Симфонията на Донбас непосредствено преди избухването на пълномащабната война. Много от показаните места вече не съществуват. – Елеба Рубашевска

Вашият Васил, реж. Олександр Авшаров, 60′

Васил Стус мечтаел да се занимава с литература, а не с политика; да бъде известен поет, а не дисидент. Но действията на съветските тайни служби и КПСС го тласнали към точката, от която няма връщане назад. Как се е осъществявала тази трансформация? И какъв всъщност е бил Вашият Васил?