Привързаният балон

Език: български
Жанр: драма, фантастичен
Държава: България
Година: 1967
Времетраене (минути): 98
Режисьор: Бинка Желязкова
Участват: Стоянка Мутафова, Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Георгиев-Гец, Георги Парцалев, Константин Коцев, Петър Слабаков, Коста Цонев (гласът на балона)

Сатирична притча за националния характер, за неуспешния, но продължаващ „опит за летене“ на българите. Шедьовър в черно-бяло, Привързаният балон е от малкото български филми, устояли на времето въпреки „арестуването“ му в продължение на десетилетия.

Веднага след премиерата си през 1967 г., филмът е абсолютно забранен за показване (дори пред кинематографисти) от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим до 1990 година. Но това не успява да изтрие появата на един шедьовър – най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, худжествена еманация на българската душевност…
През Втората световна война един баражен балон се откъсва от румънския град Плоещ, преминава Дунава и се спира над планинско село в България. Селяните са стъписани от неговата поява и решават да го свалят с един залп, но балонът литва към планините. Преследвачите организират хайка, но се оказва, че не са единствените преследвачи.