Състезателна късометражна програма 3, Златна роза 2023

Език: български
Жанр: късометражен
Държава: България

Селекция от късометражни филми от фестивала Златна роза 2023.

Театрален романс
Theatrical Romance
България, 2021, 27′
Режисьор: Теодора-Косара Попова
С: Александър Григоров, Виолина Доцева

В град Енск, между два булеварда, точно на градския площад, се намира Театър Енск – място, където ще се слеят историите на двама души, упорито търсещи любовта.

Симфонията
The Symphony
България, 2022, 23′
Режисьор: Ива Младенова
С: Рашко Младенов, Йоана Буковска, Донка Аврамова-Бочева

Композитор създава симфония, основана на птичи песни, но не успява да уподоби песента на червеношийката. Съпругата му, орнитолог, е загинала при опит да запише песента на тази птица. Той се измъчва от вина за смъртта ѝ и търси помощ при психолог, който му помага да разбере, че не е „чувал“ и разбирал съпругата си. Всеки фрагмент от миналото го води към повторно изживяване на злополучния инцидент и той е предизвикан да го изживее отново, за да намери покой.

Любима
Lyubima
България/Румъния/Швеция, 2023, 27′
Режисьор: Майя Виткова-Косев
С: Жаклин Даскалова, Иван Николов, Калина Виткова

Любима е изоставена от партньора си. Иска да започне на чисто, но скръбта ѝ е там, огромна като африкански слон… Любима не вижда Слона, който оставя бъркотия върху килима ѝ… Дори не подозира, че животното заема по-голяма част от спалнята ѝ, докато тя спи… Но в съня си вика Слона на помощ… Начинът да продължи напред, е като върне любовните спомени, ведно със скръбта, обратно на бившия си.