Състезателна късометражна програма 7, Златна роза 2023

Език: български
Жанр: късометражен
Държава: България

Селекция от късометражни филми от фестивала Златна роза 2023.

Мимезис
Mimesis
България, 2023, 6′
Режисьор: Румен Русев
С: Калоян Минев, Лора Христова, Марин Рангелов, Гергана Стоянова

Пристрастен към технологиите самотник посещава мистериозна фирма за запознанства, която поставя човешкото му съществуване под въпрос.

Бълха
Flea
България, 2022, 6′
Режисьор: Антоний Христов
С: Димитър Николов, Стефани Ивайло, Станимир Гъмов, Йосиф Шопов, Незабравка Воденичарова

Непознато жужащо насекомо прекъсва първата среща на Гриша с красиво момиче. Нахапан от глава до пети, той тръгва по лекари, но никой не може да му помогне. Младежът се оплаква на баба си, която го праща при специалистa д-р Гърбов. Той хваща насекомото, наречено Pulex senegalis. Гришо се спасява, но гадинката налазва нова жертва с помощта на двама неочаквани конспиратори.

Голям
Grown up
България, 2023, 6′
Режисьор: Мартина Троанска
Със: Стефан Пенев, Анета Иванова

На погребението на дядо си А̀дам ядосва майка си със своето неуместно поведение. Това, което „големите“ не успяват да видят е, че той преживява своята първа среща със смъртта по свой собствен чувствителен начин.

Горчиво
The Groomsmaid
България, 2023, 13′
Режисьор: Димитър Донски
С: Калина Господинова, Антон Котас, Емона Илиева, Антон Димитрачков, Вилислава Кирилова, Жори Руменов, Тигран Торосян

Докато се опитва да избегне опитите на баща си за сближаване, Тамара (10 г.) забелязва, че в нейния блок назрява празник. Съседка се жени, а младоженецът е дошъл да я „открадне“. Тамара се промъква на сватбата с помощта на младоженеца и усеща „вкуса“ на света на възрастните. След като става свидетел на манипулациите на младоженеца, Тамара трябва да реши дали да остане негов приятел или да открадне булката обратно от него.

Запетая
Comma
България, 2023, 15′
Режисьор: Ивета Иванова
С: Иван Юруков, Валентин Ганев, Стелиан Радев

Драматургът Никола Маджаракиев, който досега е живял в Калифорния, се връща в България, за да види своята нова пиеса в Театъра. Това, което вижда на сцената, не му харесва, той вдига скандал и на актьорите, и на директора. Директорът поставя Никола пред избор – да продължат напред заедно, или драматургът да си тръгне от Театъра заедно със своята носталгия по миналото.

Екшън герой
Action Hero
България/Франция, 2023, 27′
Режисьор: Пламен Маринов
С: Калин Пачеръзки, Боряна Братоева, Георги Къркеланов, Станислав Кертиков

Станимир е студент по Кино, израснал във Франция сред интелектуалци. Мечтата му е да заснеме екшън филм в стилистиката на 80-те и 90-те в България. Мисията му обаче изглежда повече от невъзможна.Може също да ти хареса