Световен фестивал на анимационния филм

6 септември 2023 - 10 септември 2023

Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе за 19-ти път във Варна от 6 до 10 септември, а в програмата му са селектирани най-добрите заглавия в жанра от последната година. По традиция прожекциите са в залите на ФКЦ, разпределени в следните панелни програми: късометражна, пълнометражна, детска, студентска, еротична и хорър анимация.

Фестивалът се открива на 6 септември от 19:00 в зала 1 с първата конкурсна програма късометражни филми, която включва седем продукции от Израел, Унгария, Китай, Белгия, Португалия, Нидерландия и Иран. Също по традиция, в програмата на фестивала са включени и прожекции на ленти на членовете на журито. От тазгодишното издание това са Раймунд Круме от Германия, Роберт Сова от Полша и Ноел Палацо от Испания, който ще проведе и майсторски клас в рамките на форума. Фестивалът ще предложи и още две панорами – в памет на Явор Калъчев и на Пенчо Богданов, от чието рождение се навършват 100 години. Явор Калъчев е сред първите випускници на създадената през 1980 в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов специалност по Анимационно кино, а филмите му са насочени предимно към детската аудитория. Пенчо Богданов започва работа през 60-те години първоначално като асистент на Тодор Динов и Доньо Донев. Дебютира като режисьор с детския рисуван филм Ех, ако…, а три години по-късно заснима Веселяци – един от най-забележителните филми в българската анимация.

Съпътстващата програма на фестивала също е интересна. В нея влизат няколко изложби, експонирани във фоайетата на ФКЦ. Първата е посветена на 100-годишнината на португалската анимация и показва оригинали на рисунки на някои от най-добрите режисьори. Втората изложба представя рисунки на студенти от програма Анимационно кино към Нов български университет. Тя включва семестриални упражнения, изпитни и свободни работи предимно от курсовете по Изобразителни възможности на анимационния филм, Анимационна стилистика, Създаване на анимационен типаж и Постановка на анимационния филм с преподавател д-р Пенчо Кунчев.

Като част от съпътстващата програма са още майсторския клас на Алис Сае от Франция, която ще ни потопи в своя процес на създаване на анимационни филми. Тя ще сподели своя опит като  художник и ще очертае границите между практиката на дизайна и движещите се изображения.
Гръцкият автор на филми и преподавател по анимация в Париж – Жорж Сифианос ще изнесе лекция за постмодернизма и ще анализира как изкуственият интелект допринася за него.

Официалното закриване на фестивала е на 10 септември от 19:00 в зала 1 на ФКЦ, когато ще бъдат наградени и най-добрите заглавия.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук и тук.