Език: български
Жанр: драма, романтичен
Държава: България
Година: 2010
Времетраене (минути): 94
Режисьор: Виктор Чучков
Участват: Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов, Жорета Николова, Георги Стайков

Скейтъри пред паметника на Съветската армия, младежки трепети, милиционери, мутри, лютеница, едно пътуване до ФРГ и обратно. Разказ за правилата на играта, наречена живот, за измеренията на истинското приятелство и неугасващата дори под юмручни удари любов.

В новия си филм братя Чучкови смело са омесили VHS касетки с немско порно, скейтъри пред паметника на Съветската армия, младежки трепети, милиционери, мутри, лютеница, едно пътуване до ФРГ и обратно. TILT е разказ за правилата на играта, наречена живот, за измеренията на истинското приятелство и неугасващата дори под юмручни удари любов – при това едновременно смешен, тъжен и непринудено реалистичен.

Преди десетина години очаквахме всеки нов български филм със смесени чувства, от които най-слабото бе надеждата, че най-сетне ще се появи нещо, което си заслужава да изгледаме повече от веднъж и дори да си купим за домашната колекция. Дзифт, Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, Мисия Лондон, Източни пиеси и Стъпки в пясъка раздвижиха пластовете, предизвиквайки малка местна буря от доволство, недоволство и високопарни коментари – точно както се очак­ва от истински добри продукции. Затова откакто преди месеци се заговори за TILT, вече го очак­вахме с нетърпение, което пък се оказва абсолютно оправдано.
Борко и Виктор Чучкови, които в случая са отговорни и за сценария, и за режисурата, са използвали най-разпространените в новото българско кино теми и сюжети – сивото ежедневие на младите в светлото социалистическо битие, техния тих бунт и сблъсъка му със закостенялата власт; трудната любов, изправена пред непреодолими препятствия; хаотичната демократизация, в рамките на която свободно виреят престъпници и всякакви схеми, а приятели обръщат гръб на приятели. Някои биха нарекли това типично и дори безидейно, но всъщност крайната смеска се е получила уверена и симпатична, нешаблонна и въздействаща по онзи чудесен начин, когато смехът и сълзите вървят едни след други.
Основни действащи лица са тримата другари Сташ (Явор Бахаров), Гого (впечатляващият Ованес Торосян) и Ангел (Ивайло Драгиев) – покрай личните им мечти, полулегални мероприятия и младежко безразсъдие действието преминава от НРБ, мазе в кварталния блок, каране на скейт пред паметника и висене по милиционерските управления до копаене на гробове и живот в мръсна емигрантска бърлога във ФРГ, а после и обратно до една съвсем различна софийска действителност, изпълнена със социална несправедливост и мутри. Вечната тема за приятелството и предателството формира първия план, следвана от класическата тема за любовта – тук между Сташ и бунтуващата се/предала се Беки (убедително красивата Радина Кърджилова), дъщеря на полковник Катев (Георги Стайков), който се оказва и най-голямата причина тя да не бъде щастлива и обичана. Има и тежки сцени, и весели лафове, и непоправим оптимизъм, и закономерно отчаяние – заслужава си да ги видите сами.