Възходът и падението на другаря Зило

Оригинално заглавие: Shkelqimi dhe renia e shokut Zylo
Език: албански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
Държава: Албания
Година: 2022
Времетраене (минути): 119
Режисьор: Фатмир Кочи
Сценарист: Фатмир Кочи, Майк Дауни
Участват: Алекс Сейтай, Доналд Шеху, Амос Захария, Ениса Хиса, Йорида Мета, Кастриот Чипи, Матео Лупа, Самуел Варгу

Другарят Зило е тираничен бюрократ, който принуждава писателя Демка да се превърне в слуга на неговата макиавелистка пропаганда.

Годината е 1970-а, другарят Зило е начело на най-висшата институция за цензура в Албания. Той нарежда на талантливия писател Демка да напише помпозна реч, засягаща актуални идеологически въпроси. Наблюдавайки как Зило се издига на политическата сцена, писателят съзнава, че се е превърнал в роб на безскрупулен макиавелист и мегаломан. Абсурдното е, че Демка се влюбва в съпругата на тираничния бюрократ – Адила.

Възходът и падението на другаря Зило е исторически и културен феномен. През 70-те години в Албания религията е забранена със закон; диктатурата на пролетариата е конституционното оправдание за брутална междукласова борба; китайската културна революция има дълбоко въздействие върху всеки аспект на обществото. Съдбата на човека срещу държавата и нейната гигантска пропагандна машина, човекът, изправен пред потисничеството и принудителната анонимност – това е драматичната основа на филмовата история. Самият Зило е жертва на идеологическата глупост, която назрява в страната му, докато неговият помощник, Демка, е талантлив млад писател, който рискува да изгуби себе си, уловен в кафкианския бюрократичен кошмар. По това време Албания е напълно откъсната и изолирана от останалия свят. Това е нашата близка история: реалност, в която албанците и другите източноевропейски народи живяха по време на суровите тоталитарни режими. Вярвам, че филмът отразява съвременния свят като остър и саркастичен призив на човек, който отказва да се подчинява и който се бори срещу ново робство. Става въпрос за свободата на човека срещу инструментите на държавната пропаганда.“ – Фатмир КочиМоже също да ти хареса