Жив ум – множествената склероза среща един аюрведа вайдия.

Жанр: документален
Година: 2023
Режисьор: Николай Василев.
Сценарист: Николай Василев.

На 31 октомври от 19:00 в кино Люмиер е световната премиера на документалния филм Жив ум – множествената склероза среща един аюрведа вайдия.

Жив ум е документален филм, посветен на една от най-древните медицински системи в света – аюрведа (науката за живота), чиято история датира от преди 5000 години. Филмът, заснет в началото на годината в единствената в света специализирана аюрведична клиника за лечение на множествена склероза и други невродегенеративни заболявания – „Аюшпрана“, прави многоизмерен преглед на тази древна система, наричана още „майката на всички лечебни системи“. Филмът включва истории и интервюта на пациенти с множествена склероза и с други невродегенеративни заболявания от целия свят и разкрива как благодарение на вековния опит на тази традиция повечето от нелечимите болести в съвременната система на конвенционалната медицина намират своето лечение в аюрведа.

Във филма можем да видим Биляна Савова, основател на Фондация МС – Мога сам, която от 16 години живее с диагнозата множествена склероза. Сред участниците са и д-р Прашант Рагаван – трето поколение аюрведа лечител, собственик на клиниката „Аюшпрана“, и неговият баща д-р Рагаван Раманкути, известен аюрведа вайдия, бакалавър по медицина и хирургия, по акупунктура и химия.

Филмът е дело на режисьора и сценарист Николай Василев, когото познаваме от документалните му филми Формулата на Тео, Ваклуш, Да бъдеш Майстора, Гладиатор и редица други.