Женски хор Христина Морфова е създаден през есента на 1936, непосредствено след трагичната и ранна гибел на бележитата българска певица. Той е първият български хор, донесъл на страната първа награда от международен хоров конкурс – 1965 Ланголен (Великобритания). Носител е на лауреатски звания и златни медали от Мидълсброу (Великобритания), Варна (България), Лайпциг (Германия), Гориция (Италия), Толоса (Испания), Анкара (Турция) и др. Концертирал е с успех в Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Израел, Македония, Румъния, Белгия, Австрия и др.
В периода 1957-2003 главен художествен ръководител на хора е именитата българска диригентка проф. Лилия Гюлева. От 2003 хорът се ръководи от акад. Емил Янев – завършил хорово дирижиране в НМА Проф П. Владигеров при проф. Георги Димитров и при проф. Аарвид Янсонс във Ваймар.
Диригентката, Таня Никлева-Владева, е завършила хорово дирижиране в класа на проф. Лилия Гюлева и работи с хора от 1993.
Пианистът Иван Жеков е концертиращ изпълнител, педагог и композитор с активна кариера в страната и Европа, Китай, Куба и Египет.
Оперният певец Георги Петков е вокален педагог и солист с богата певческа и преподавателска кариера: в софийското музикално училище и консерваториите Прайнер, Густав Малер и Франц Шуберт във Виена, Австрия.
Сопраното Веселина Василева е една от най-ярките изпълнителки на ролите на Виолета от операта Травиата, Джилда от Риголето на Верди, Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети.