Tрите вечери ще започват с БГ суинг от Smugglers Collective и ще продължават с музикантите, върху които стоварваме големите си очаквания от спомените за миналата година.

1 ЮЛИ
Фейсбукът ѝ разказва как веднъж засенчила с облеклото си самия Prince, след което изяла всичките му ягоди и манго, но пък го научила да хапва ориз, увит в хляб, като етиопците. Героинята на тази история е Ник Уест – бас майсторът, който ще ни подмята между четирите си струни в кулминацията на първия фестивален ден (от 21:00). Часът преди нея е запазен за Avenue, но не на Заки и Боби, а на Катя, Кацпер, Амадеуш, Дамян и Лукаш – имена от Франция и Полша, чийто собственици ще ни пуснат джаз от стария Париж. Чисто нов пък е албумът Rolling Notes на БГ колектива The Golden Project, който ще слушаме от 19:00, веднага след фестивалния дебют на пак нашите Imagine.

2 ЮЛИ
С големите букви срещу 21:00 съботната програма обявява Даян Рийвс. Джаз дамата звучи в целия саундтрак на Лека нощ и късмет на Джордж Клуни, който през 2006 ѝ носи четвъртата награда Грами. Общо пет златни грамофона са скрити в 18-те ѝ албума от 1987 до днес. Ако тази година е с десетилетие (и повече) по-стара от рождената ви, заредете се пред сцената още в 18:00 за Дерек Браун (BEATBoX SAX). В скобите е псевдонимът, който описва стила му, но не елиминира въпроса "Как, по дяволите, е възможно това?". След демонстрацията на отговора слушаме Мария Каракушева и Момчил Атанасов в Classic in the Jazz – от 19:00, а след тях и Funkallero.

3 ЮЛИ

Кърт Елинг е петият елемент в шоуто на Branford Marsalis Quartet, което закрива феста в неделя от 21:00. Квартетът е кръстен на саксофониста си и включва още пианиста Джон Калдерацо, басиста Ерик Ревис и барабаниста Джъстин Фокнър. Четворката няма нужда от подкрепление и рядко допуска когото и да е в редиците си, но принципите капитулират пред гласа на Елинг, подобно на феновете му. Комбинацията се извива възходящо в албума Upward Spiral, с който ще изкачваме часовете преди понеделника. От 20:00 пък Ангел Заберски и Brazz Association ще преподават урок по Jazz-тория, веднага след задължителното присъствие на Акага и първото на Petya Dankova Live Band.

ЗА ДЕЦАТА

В събота и неделя фестът се буди рано и ви чака след закуска с хлапетата за музикалните работилници Дивертименто и Джаз за деца с Венци Благоев – точно в 10:30 на поляната.

A to jazZ Festival е от 1 до 3 юли в Южен парк 2 с вход свободен. Пълната програма е на atojazz.bg и facebook.com/atojazzfestival.