За първи път обаче на A to Jazz не всичко ще е музика – в програмата се шмугва Talks панел с две жанрови дискусии: на 6 юли в Дом на Европа говорим за Европейски джаз без граници, а на 7 юли в кино Кабана (бившето One More Kino) сядаме с Дамите в джаза. Ставайте рано, защото разговорите започват в 10:00 и не бързайте да си лягате, защото концертите преливат в афтър джем срещи в бар Caché, а сега чуйте и кой ви чака (с децата) в Южния парк на 6, 7 и 8 юли.
6 ЮЛИ
В първата вечер магнитът е Лейла Хатауей. Американката с неудържим глас и 5 награди Грами за последните 4 години има в музикалната си кутия колаборации с хора като Кендрик Ламар и Фарел Уилямс и легенди като Принс, Стиви Уондър и Анита Бейкър. Новият є албум Honestly е честна покана да „скъсаме с шаблона“, а тежкият му такт говори за загубената любов и края на мечтите – към 21:30 местно време. Преди това сме на поляната за дебюта на младата банда Soleil от 18:00, в 19:00 се взираме към небето с Лили Илиева, квартет Минимум и албума No Stars at All, а от 20:00 слушаме авторския микс от български и балкански фолклор на Glo Bal Kan.

7 ЮЛИ
В съботния ден очакваме торнадо, което идва от Тексас и носи името Джазмия Хорн. Само на 27, тя събира награди и участия в култови фестивали и клубове от вече десет години и е светеща звезда в Ню Йорк. В София пристига с динамичната си група The Artistry of Jazz Horn (в която има и танцьор), а ние є казваме „здравей” в 21:30. Но да не избързваме: вечерта започва с Божидар Trombobby Василев (в 18:00), след него триото Dock in Absolute от Люксембург ще ни отвее по грациозен начин с инструменталния си меланж от прогресивен джаз, класика и рок с акорди драма (от 19:00), а към 20:00 литовците Danius Pulauskas Group ще ни обяснят по ноти защо са на върха на европейския джаз фюжън.
8 ЮЛИ
Футуристично и ретро едновременно? Точно така звучи органичната смес от блус, аренби и джаз на Кори Хенри, който от малък свири на орган и пее госпъл в църквата в Бруклин, а сега е харизматичен иноватор, който вади душата на 200-килограмов инструмент. Нищо чудно, че привлича ухото на The Roots, P. Diddy и Йоланда Адамс, с които е запечатал по някоя и друга музикална честота в общи записи и турнета. Преди да се обърнат към Кори и неговите The Funk Apostles в 21:30, прожекторите светват за JM Jazz World Orchestra, които пълнят сцената с 18 музиканти от 6 континента в 19:00, а Two Cities One World ни събират пред нея още в 18:00 с българо-американски джаз.
ЗА ДЕЦАТА
През уикенда дребосъците имат пълното право да ви подкарат отрано към парка (в 10:30 да сте там), за да разберат спецификите на инструментите и мястото им в джаза на 7 юли и да се запознаят с историята на жанра на 8-ми. След лекциите в събота има уроци по танци (11:30), а в неделя – състезателни игри (12:30). И през двата дни иначе хлапетата могат да се качат на сцената, за да посвирят с музикантите или поне да ги шашнат с новите си знания, придобити с чудати истории и забавни игри.

A to JazZ е на 6, 7 и 8 юли в Южен парк 2 с вход свободен