Думите са на хората зад A to JazZ, но и ние стоим зад тях заедно с другите 100 хиляди, слушали хубава световна музика без вход на тези поляни. Фестът сега идва с богата детска програма, арт базар и джем сешъни в бар Caché всеки ден от 23:00 – след 12-те лайва, за които ви казваме веднага.

7 ЮЛИ
Шведите Йона, Хенрик и Арон са стари приятели, когато през 2008 решават да станат и колеги. "Широките" вокали и клавирните на първия, басът на втория и барабаните на третия се сливат в Dirty Loops, които избухват с кавър на Lady Gaga. Фънк-поп-джазът в прочита им на Just Dance привлича точните уши в индустрията, за да можем сега да ги чуем с цял албум в първата вечер на феста (от 21:00). Преди това сцената няма да е празна: в 18:00 на нея се качва биг бендът на НМА, воден от Михаил Йосифов, в 19:00 – испанските фюжънисти Mastretta, а в 20:00 – Romaneno с ромски песни в джаз аранжимент.

8 ЮЛИ
Най-жаркият прожектор в 21:00 ще сочи Робърт Гласпър – американски кийбордист и продуцент, който, наред с другите си формации и колаборациите с опашка артисти от ранга на Mos Def, Кание и Ерика Баду, ръководи Robert Glasper Experiment. Вътре са музикантите Дерик Ходж, Марк Колънбърг и Кейси Бенджамин, а звукът им е меланж от джаз, хип-хоп и аренби, равен на 5 Грамита. Слушаме ги с албума Art Science, но първо да чуем аплодисментите ви за сценичния дебют на австрийците Funkxpress (18:00), Ангел без Мойсей, но с The Unfaithful Band (19:00) и хомогенната смес от джаз и българска народна музика на Jazzanitza (20:00).

9 ЮЛИ
Американски басист, собственик на 5 Грамита. Не цитираме квадрат от кръстословица, а визитката на Крисчън Макбрайд, който дойде с триото си миналия март. Сега се завръща с чисто новия проект New Jawn или "убийствена група с много груув". Да видим. Преди появата им в 21:00 вниманието ни е в тромпета на словака Лукаш Оравец (от 20:00), по-преди това – в нашата Дороти Такев (19:00), а още по-преди – в българо-холандското Uvira/Bruno/Hafisi Trio (18:00).

A TO JAZZ KIDS
Съботно-неделната детска програма зарежда 4 причини да дойдете с хлапетата. В 10:30 на 8 юли бенд от музиканти + разказвач ги запознава с хрониките на джаза и им връчва инструменти, за да се включат в интерактивен концерт, а час по-късно идват още Музикални игри. Как латиното полазва джаза през 60-те и защо сега е муза за модерните парчета ще разберете, само ако детето ви разкаже след уъркшопа в 10:30 на 9 юли. За десерт в 12:30 същия ден малките крачета ще учат първи стъпки в танците салса, меренге и бачата.

A to JazZ е от 7 до 9 юли в Южен парк 2 с вход свободен
Повече информация на atojazz.bg