Театър
Най-добрите заглавия от изминалия творчески сезон, макар да няма премиери. Народен театър Иван Вазов се представя с цели три заглавия – Царството земно на Елена Панайотова, Любов по италиански на Снежина Танковска и Духът на поета на Маргарита Младенова. Останалите шедьоври на театралното изкуство, които ще можем да видим са Столетие мое, режисьор Владимир Петков (Сатиричен театър), Посещението на старата дама на Бина Харалампиева (Малък градски театър Зад канала), Последната тайна на Фреди Меркюри, режисьор Съни Сънински (театър Възраждане),  а Камен Донев ще изнесе Лекция №2 за всеобщата просвета. Театър 199 ще покаже Гарванът на Бина Харалампиева и Хората от Оз на Галин Стоев.

Музика
Щурмът на младите в джаза е поредица от концерти, които ще се провеждат всяка вечер от 23:00 в Дажз клуб ОББ. Сред младите и многообещавищи лица на бълграската музика ще чуем Free Style и SouthWick, Маги Алексиева Mey, групите Метаформоза, Da New Generation, The Bulchemists и др. Орлин Горанов се събира на една сцена с JP3, а вечно младите Сигнал ще отпразнува своята 35-годишна история на сцената. Михаил Белчев ще изнесе концерт, в който ще участват съпругата и сина му. А Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански ще ни покажат що е то Фондацията. Разбира се ще има музика и за любителите на класика. Специален интерес има и към концертите на китариста Педро Наваро, пианиста Асен Танчев, цигуларите от майсторския клас на проф. Минчо Минчев, на филхармонистите Йосиф Радионов, Стефан Киров, Владислав Андонов, Иван Лалев, Иван Иванов и Зорница Радионова, пианистката Емили Бругаля и, разбира се, на струнния квартет Димов.

Кино
Няколко филма ще имат своята премиера на Аполония и нито един не е за изпускане. Два от тях са игрални – Отчуждение на Милко Лазаров и Отрова за мишки на Коста Буров, а два са документални: Да разкриеш Саломе на Найо Тицин и В търсене на Списаревски на Адела Пеева.

Литература
Радой – смутителят на реда и тоягата на властта, се нарича книгата на Таня Стоянова и Стефан Стоянов, която ще бъде представена на тазгодишната Аполония. Посветена е, разбира се, на Радой Ралин. В програмата на фестивала са и премиерите на книгите Недалеч и неотдавна на Иван Гарелов, София (сънища и спомени) на Владимир Левчев, Любов и литература на Михаил Неделчев, Румботаврус на Румен Леонидов, Изгубени в мола от Чавдар Шинов, И всичко стана луна на Георги Господинов, Предизвикани записки от Иван Теофилов, както и на романа Сестрата на Зигмунд Фройд от Гоце Смилевски, удостоен с наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г.