Театър
В театралната програма са включени някои от най-добрите постановки от миналия сезон. Стартът дава Мир Вам на Документален театър Vox Populi. Следват Бел ами на Малък градски театър Зад канала, постановката Времето е спряло на Театър 199, Ничия земя на Народния театър.

Кино
Предпремиерата на филма Слава на Петър Вълчанов и Кристина Грозева се очаква да стане едно от основните филмови събития. Лентата вече получи похвали от критиците на фестивала в Локарно. Предишният филм на двамата режисьори – Урок, спечели редица престижни награди по света и у нас. Слава ще бъде показан на голям екран за пръв път на 8 септември. Няколко дни преди това е и предпремиерата на новия филм на режисьора Димитър Коцев Шошо – Маймуна. Филмът е носител на наградата на публиката на 20-ия София Филм Фест. В главната роля е Леонид Йовчев.

Музика
Музиката безспорно е с най-богатата програма и разнообразието е голямо – класика, поп, джаз, фолклор. Официалното откриване е на 2 септември с концерт на Биг бенда на БНР и диригент Антони Дончев. Солисти са актьорите Милица Гладнишка и Атанас Сребрев. На следващия ден Антони Дончев отново има концерт, този път с квартет QuP. Джаз пианистът казва, че този проект се различава от всичко, което е правил досега. Сред премиерите на Аполония е изявата на класическото трио Димитър Буров – цигулка, Христо Танев – виолончело и Людмил Ангелов – пиано. Великолепното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров ще чуем на 2 септември. Сред чуждестранните участници са класическите китаристи Стивън Кавано от Ирландия и Дилън Вон от САЩ. Тиери Мейяр джаз трио от Франция свири на 4 септември, а Теодосий Спасов Трио е заедно с Теодора Енаке, която е сред най-добрите джаз изпълнители на Румъния.
Предстоят концерти на Графа, Д2 и Фондацията, последният – с участието на Бургаска филхармония. Джаз сцената на фестивала представя проекта Jazz&ME 2 на Хилда Казасян, програмата Midnight Sun на Камелия Тодорова и Живко Петров. А последната вечер е концертът Четири дами пеят джаз на Белослава, Мирослава Кацарова, Хилда Казасян и Андрония Попова.

Изложби
От 1 до 10 септември в пространствата на Художествената галерия в Созопол ще бъдат показани творби на 6 от най-популярните български художници – Андрей Лекарски, Стойко Сакалиев, Теофан Сокеров, Калин Николов, Димитър Труканов, Иван Бахченов. Не бихме пропуснали фотографската изложба на Темелко Темелков – Anima Animus.

Литература
В литературната програма са включени над 30 четения и представяния на едни от най-търсените български автори в последните години. Сред тях са Владимир Левчев, Ангел Игов, Иван Теофилов, Владимир Зарев. Романът Български рози на Георги Тенев е една от творбите, които ще бъдат представени за пръв път пред публика на тазгодишното издание на Аполония.

Аполония е в Созопол от 1 до 10 септември и на apollonia.bg
Билети от eventim.bg