Моцартов ефект
Австрийската музикална феерия започва през един слънчев и прятен ден преди 16 години с проекта Моцарт в Стария Пловдив. Българската публика проявява радващо силен интерес и фестивалът бавно и полека разгръща мащабите си. Австрийските музикални седмици, с над 130 концерта, вече са горди притежатели на специфичен облик, заслужено признание и авторитет сред българската публика, както и на редица верни фенове, за които фестивалът е същинска храна за душата.

От А до Я
Великият Волфганг е на почит и тази година. Моцарт, Брамс, Вагнер и Корнголд във виртуозно изпълнение от страна на Софийската филхармония (зала България, 26 април, 19:00), дават старт на Австрийските музикални седмици. Следва ги един от най-интересните млади струнни квартети във Виена – Adamas (СГХГ, 2 май, 19:00).
Австрийците от Touching Moments ще джазират феста на 4 май (Studio 5, 19:00), на 8-и ще гледаме музикално-танцовия спектакъл Klang.Raum.Frau – symphonie pour une femme seule (НАТФИЗ, 19:00), Catch Pop String Strong ще ни попеят поп парчета на 12-и (Концертна зала на ДМА Панчо Владигеров), а за десерт австрийският диджей Simon ще ни накара да потанцуваме (Twins, 21:00).

Центърът на просветата
Въпреки че любимият ни Тодор Колев някога изпя “София е центърът на планетата”, това съвсем не е така. Ако се наложи да сте извън столицата във времевия диапазон 26 април – 17 май, добре е да знаете, че Австрийските музикални седмици се провеждат и в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Стара Загора, Добрич, Велико Търново и Русе.