С бутонките напред
Преди години превърналият се в легенда френски футболист Ерик Кантона отговори на журналистически въпрос с крилатата фраза – "Когато чайките летят след рибарски кораб, те мислят, че скумриите са хвърлени в морето…" Споменаваме я просто, за да извикаме усмивки на лицата ви, но ще цитираме Кантона с нещо далеч по-меродавно. "Когато пристигнеш във Великобритания, казва той, значи си дошъл в рая на футбола". Ето защо не е никак чудно, че Британски седмици в България стартират именно с футбол. В приятелски мач (стадион Васил Левски, 26 май, 15:00, 10лв) ветераните от Aston Villa ще се сражават срещу Дрийм Тийм на България. Мачът е посветен на футболната звезда на България и Villa Стилиян Петров, а несъмнен победител са болните от левкемия малчугани, за чието лечение ще бъдат дарени събраните от срещата средства.

Сладокусие
Британските седмици предлагат безспорно храна за душите, но наред с това – и ястия за вашите стомаси. Бъдете на безплатната кулинарна демонстрация на Алън Кокстън (Пикадили в Сердика център, 30 май, 17:00). Кокстън е сред най-уважаваните готвачи във Великобритания, по-известен с прозвището "кулинарен археолог" и вярваме има какво да покаже. Ако пък с глутена "под вежди се гледате строго", то тогава демонстрацията на гуруту на безглутеновата диета Клеър Маридж е тъкмо за вас (Балев Био Маркет в The Mall, 3 юни, 17:00). Входът, разбира се, е свободен.

Пред големия екран
Британски театър на живо от Лондон не е нещо ново, но е толкова хубаво, че няма как да не намери място в Британските седмици. Този път Cinema City приютява хапливата постановка Парламентът (29 май, 19:00, 12/15лв), в която политиката бива разголена до реалната й трагикомичната същност. В Полския институт вървят два британски филма, честващи 60-годишнината от първото покоряване на Еверест (4 юни, 18:00), а в резиденцията на британския посланик е премиерата на филма за четириевангелието на Цар Иван Александър – Портрет на едно пътуване (5 юни, 18:00).

Чай с чуден аромат
Към всичко изброено по-горе прибавете музика, както и още нещо вълнуващо – Денят на отворените врати в резиденцията на британския посланик (1 юни, 10:00-16:00). Освен че ще имате възможност да разгледате великолепната сграда на бул. Васил Левски 36 и да научите какви ли не факти за нея, в градината ще ви очакват традиционен английски чай и сладкиши, приготвени от работещите в британското посолство. Пийте и яжте на корем, защото похарчените пари ще отидат за благотворителност.