CULTURAMA Water Live 2024 & Fête de la Musique

Три дни на вълните на музиката и изкуството с повече от 60 артисти от България, Франция и Полша

Фестивал CULTURAMA във всичките си шест издания е поредица от музикални, литературни и артсъбития с участието на европейски и световни артисти, които се случват на различни места в града с една ясна цел – да променят средата през провокация, удоволствие и споделено преживяване, като едновременно с това изразяват по артистичен начин един ясен възглед, свързан с важната тема за опазване на околната среда, биоразнообразието и природосъобразния начин на живот.

Защо водата e централна тема на 6-ото издание на CULTURAMA?

Защото:

Водата е Добро

Твори добро, без да спори

Дава живот на повърхността

И дълбочина на битието

Водата е честна

И нежна при отпор

Водата управлява, без да контролира

В съгласие с времето, тя никого не обвинява.

Тао Те Чин, Стих 8

Как четем името CULTURAMA Water Live?
Използваме думата life/live двояко – като живот и като изпълнения на живо. Водата и музиката си приличат – и двете са флуидни, изначални, загадъчни, имат своя собствена форма и в същото време могат да приемат различна форма.

Какво ще видим на шестото издание на CULTURAMA Water Live?
Въпреки че в основата на CULTURAMA винаги е била музиката, тази година освен нея, на фокус са визуалните изкуства.

Програмата включва 5 мащабни изложби на напълно различни като стил и визуална идентичност автори, обединени от широката тема на водата.

Още на 11 юни се открива изложбата „Черноморски диалози“, която може да се види в Градската градина, където Михаил Заимов представя своите подводни фотографии, показващи буквално от дълбочина колко пълно с цветове може да е Черно море. Още на следващия ден в Галерия 2.0 на Гурко 46 известният български бижутер Николай Сърдъмов ще покаже LAPIDARIUM – лимитирана капсула-колекция бижута, даващи ювелирна форма на живота във водата и пренасянето му в градската среда като поетичен амулет. В Триъгълната кула на 20 юни ще се открие двойна изложба като рефлексия (Басейн&Останки) на френските творци Венсан Рюфeн и Аксел Морел, която представя техните абстрактни размисли и съзерцания, вдъхновени от водата.

За финал на фестивала на 24 юни, ще сложим не точка, а удивителен знак с едно авангардно фотографско приключение на Марта Джурина – млада българка, която вече е звезда на международната арт сцена със самостоятелни изложби в Берлин, Цюрих и множество фестивални участия. Тази година тя ще представи за първи път пред българска публика нейната артистична игра с вода и светлина от реката Сена в Париж – FLUID CONTACT.

Какво ще чуем на CULTURAMA Water Live 2024?
Класика, джаз, самба, хип-хоп, музика, изпълнена от стъкло…жанрове и стилове се вливат един в друг, за да се излеят в един истински Празник на музиката /Fete de la Musique/.

Откриваме го на 21 юни в 18:00 часа на Площад Славейков с перкусионистката Василена Серафимова, която ще импровизира върху темата за водата в нейното произведение Mare a Mare.

Музикалната тема като визуално приключение продължава с хореографския пърформанс на известното дуо Амин Буса и Жан Азуле от Компания Chriki’Z в колаборация с Българската Федерация по Брейк. Впечатляващата феерия от танц ще бъде преход към симфоничния концерт на открито, където ще звучат увертюрата на Менделсон „Спокойно море и щастливо плаване“, „Поема за любовта и морето“ на Шосон и „Морето“ на Дебюси. „Глас“ на концерта ще е Ина Кънчева заедно с участието на Симфоничния оркестър на Враца, под диригентската палка на неговия главен диригент Христо Павлов.

Откриващата вечер ще завърши с джаз концерт на световните френски артисти Венсан Пейрани и Франсоа Салк, които ще импровизират на акордеон и чело, търсейки пресечната точка на музиката и водата в новия джаз клуб на София „In the Mood”.

На 22 юни в Триъгълната кула на „Мария Луиза“ 16 българската публика ще се потопи във вибрациите на уникалнo създадена музика на „полското чудо“ Glass Duo. Те създават най-големия професионален комплект музикални чаши, представени на множество престижни международни фестивали. „Инструментите“ на Glass Duo са впечатляващи както акустично, така и визуално със зашеметяващата подредба на чашите, които вихрено пеят и танцуват в ръцете на двамата изпълнители.

Веднага след стъкления полет на въображението, пътешествието продължава и течението на фестивала ни отнася отново на площад Славейков, който ще даде сцена отново на симфоничен концерт.

В 19.00 часа ще чуем две премиерни за България произведения – „Бащата на водите“ на Грофе и „Сънят на Майа“ на Строук.

Музикалният празник ще завърши подобаващо с късен концерт с бразилските ритми на дуета Oрели и Вериока, които ще раздвижат въображението в софийската лятна нощ отново в In the mood на ул. „Позитано“ 52.

На 23 юни CULTURAMA Water Live 2024 се свързва с документално кино. Започва във Френския институт в 11:00 часа, с прожекция на „Солта на земята“ – филм, който всеки трябва да гледа, според единодушното мнение на критиката. Авторите на филма нямат нужда от представяне – световноизвестния бразилски фотограф Себастио Салгадо и режисьора Вим Вендерс. За разлика от много документални филми на екологична и социална тема „Солта на земята” не оставя зрителите си с чувство на вина, че докато те живеят удобния си живот, планетата умира. „Солта на земята“  дава надежда, че има начин всичко това да спре, да се поправи, че някой вече го е сторил и всеки от нас може да е следващият.

В същия ден, отново там ще покажем още една прожекция в 15:00 часа, тази на филма „Dambusters Тhe start of the riverlution“, като проектът ще бъде представен от риболовен клуб „Балканка“, които ще въведат публиката в естеството на темата и ще дадат възможност за дискусия. И двете прожекции са подходящи за деца.

За кого е фестивал CULTURAMA Water Live 2024?
Фестивалът CULTURAMA Water Live 2024 e за всички онези градски обитатели, които са готови да пътешестват в рамките на града навътре към себе си и да споделят емоциите си навън с другите.

Как да посетите CULTURAMA Water Live 2024?
Достъпът до почти всички събития е свободен. За повече информация вижте culturama.art

Какво общо имат 186-те чешми на София с CULTURAMA Water Live 2024?
Тази година CULTURAMA, съвместно със Zero Waste и Аксенчър България създаде специална дигитална игра „Открий чешмите на София“, вдъхновена от силата на водата и необходимостта да я опазваме. Играта има много награди, които може да спечели всеки, който се включи и открие максимален брой чешми в София от 11 до 21 юни.

Фестивал CULTURAMA е част от Календара на културните събития на Столична община.