Любомир Денев-син е носител на редица престижни награди, през 2010 година е главен диригент на Филхармония Пионер, а от 2020 година е един от оркестраторите на London Musical Theatre Orchestra. Под негово диригентство са звучали изпълнения в Берлин, Будапеща, Виена, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна, както и в Китай и Абу Даби.
Солистът във втората половина от концерта, Дино Имери, е роден в Скопие в семейство на музиканти. Триумфирал е на редица международни фестивали, а през 2018 година поставя прецедент за македонската музикална сцена – той се превръща в първия македонски изпълнител, който успява да разпродаде местата за новата рецитална зала на Македонския филхармоничен оркестър.
Събитието на вечерта несъмнено е премиерата на Втората симфония на Бърнстейн. Вдъхновена е от поемата на Уистън Хю Одън Времето на тревогите: барокова еклога, която се появява за пръв път през 1947 и първоначално критиката я определя като провал. Впоследствие обаче Одън е отличен с награда Пулицър именно за тази творба, а Бърнстейн, впечатлен от поетичната ѝ виртуозност, я превръща в ненадминато музикално произведение. Не само това – композиторът сам изпълнява клавирната партия на премиерата през 1949 година. Структурата на симфонията отразява формата на стихотворението на Одън, но и успява да пресъздаде напрегнатата му атмосфера. Соловата партия обрисува портрета на тревожния човек, а оркестърът се явява като музикална реплика на света около него.