Традицията повелява
Страната на утринната свежест пази ревностно традициите си и връзката между поколенията е все така силно застъпена и ненарушима. Именно поради това празникът Чусок е един от най-тачените, изразявайки благодарността на съвременниците към предците им за реколтата, а богатствата се споделят с близките и приятелите. Празнуват го на 15-ия ден от осмия месец по лунния календар – тоест, някъде около Есенното равноденствие.

Филмова триада
Кратката филмова подборка с южнокорейски почерк включва тъкмо три заглавия. Пейсмейкър е на спортна тематика и умува над силата на духа, чупливостта на надеждите и втория шанс. В него състезателят Ман-Хо е на път да се откаже от големия спорт поради тежка контузия, когато, не щеш ли, получава примамливо предложение и се възползва да догони мечтите си (Люмиер, 20 септември, 13:00). На драматично-спортна основа е и Босонога мечта, където бивш футболист, притиснат от обстоятелствата, ще трябва да жонглира между въображение и нищета (Люмиер, 20 септември, 16:00). С двойна прожекция на комедията Папа ще разсеем мрачноватите размисли и ще се запознаем с пишман мениджър на таланти с фалшив брак в Щатите, който ще трябва да поеме грижата за шест деца, след като трагично овдовява (Люмиер, 20 и 21 септември, 19:00).

Музикална кутия и игри
Елегантният концерт на Врачанската филхармония ще се случи под диригентската палка на Течъл Но, със солисти Куанг Хун Ли (пиано) и Йе Хйън Ким (обой). Изпълненията включват жизнерадостни творби на композитори от Изток и Запад, а любителите на класиката ще могат да аплодират и сопраното Kи Йънг Янг (Централен военен клуб, 19 септември, 19:00).
Пред входа на кино Люмиер на 21 септември пък ще се позабавляваме с традиционните игри джеги и тухо (от 12:00 до 18:00). На същото място в същия ден очакваме и k-pop фестивала Go To Korea (между 14:00 и 18:00), не пропускайте и подредената в киното фотоизложба, както и провежданите на място демонстрации на таекуондо.

Вкусно
Нима бихме могли да опознаем една култура, ако не сме вкусили специфичната й кухня? На този въпрос ще отговорим крайно отрицателно, след което ще посетим дегустацията на корейска храна в галерия Арт М, Централен военен клуб (19 септември, 20:00) или пък в кино Люмиер (20 септември, 12:00, 15:00, 18:00; 21 септември, 12:00).