Не очаквайте маратон от събития – програмата на Дните, под патронажа на посолството на Република Корея, е бутикова и дава преднина на качеството пред количеството.
Музикалната част вече започна с фантастичните Звуци от природата на етно формацията Гонг Мьонг, дано сте успели да ги чуете. Следва още един голям концерт – на 15 октомври диригентската палка на Георги Патриков ще поведе български и корейски солисти на дълго пътешествие, което ще премине през класиката на Верди, Менделсон, Шопен и Франц Лехар, за да стигне до традиционния корейски фолклор в аранжимент за симфоничен оркестър (в случая, този на БНР).
За прожекциите влизате точно навреме. От 16 до 19 октомври в Дом на киното ще се въртят четири от най-добрите южнокорейски филми ново производство. Не сме ги гледали, за да ги оценим по скалата “Ким Ки Дук” (най-вълшебният корейски режисьор), но звучат обещаващо. Особено историческата драма Маскарад – на първо време, защото е прибрала всички по-важни азиатски награди за кино, и на второ, защото в сюжета има интрига: тираничен крал и неговият хрисим двойник разменят местата си на фона на назряващ бунт. Шпионската комедия Великолепната тайна също подхваща любопитна тема – отношенията между двете Кореи, а леката кримка Открадни ми сърцето! поставя на везни романтиката и служебния дълг. Последният филм от минипанорамата е драматичната Хармония, която разказва за обречена затворничка с необикновен музикален талант. Толкова засега.