Казваме "да" на фестивала за трета година, след като гледахме изкуство от Южна Корея и Русия. Сега вятърът идва от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция – и не е някакъв скандинавски полъх, а ураган от събития. Програмата е в няколко модула, датите са между 28 май и 20 юни.

Откриване
С парти, как иначе, и в синхрон със студената тема – ще бъде в Хладилен завод Мраз (на Индустриална 11). Купонът в тази сурова атмосфера ще остави по-скоро гореща следа в паметта ни – за лайв изпълнение идва норвежецът Lindstrom с три награди Spellemannsprisen (норвежките Грамита) зад гърба си, а със сетове ще се разпишат Disco Comrades и Vurcolac & Ugly Fox. Партито е съвместно с DJ BOOK, на 29 май от 21:00, входът е 10лв.

Кино
ДОМА ни предлага и една добра порция от игрални, документални и късометражни филми. Страните на произход са ясни, а част от филмите са обиколили фестивали от Торонто до Берлин. Чакаме и специална визита – актьорът Томас Лемарки ще говори за главната си роля в Албиносът Ной. Филмите ще се излъчват по време на целия фестивал в галерия Underground, Дом на киното и Vivacom Art Hall.

Dispatchwork
Колко му трябва на града ни, за да светне в нови цветове? Не много, всъщност няколко пластмасови тухлички Lego, които да запълнят празните пространства в разрушени сгради. Проектът на Ян Форман вече е обиколил света, а скоро София ще стане част от картата му. Чакаме го да дойде, за да си избере местата за Lego атака.

Midsummer
Ще отбележим летния празник, както заслужава – с изплитане на цветни венци, лагерен огън, игри, танци, музика и палачинки. И парти, естествено. Дрескодът е бели дрехи, очертава се божествен съботен следобед – на 20 юни от 16:00, когато е и закриването на фестивала. Отново сме във вътрешния двор на Хладилния завод.

Брънч
Чували ли сте за традицията фика? Това е думата, с която в Швеция спират времето за хапване, почивка и кафе. Нещо такова очакваме и от нордския брънч на открито (във вътрешния двор на Хладилния завод), когато ще има работилница и дегустация със Slow Food България. На 7 юни от 13:00.

За деца
Уикендът на 30 и 31 май ще бъде северен по детски – с вигвами, викингски шапки, тролски костюми и елфски маски. Вкарваме в микса и исландска електронна игра плюс работилница за анимация, скандинавски танци, приказки… Да, и на нас ни се прииска да бяхме метър и десет, но ще трябва да ни стигне и само да заведем хлапетата в галерия Credo Bonum.

Дискусии
Те ще ни срещат по различен начин с участващите художници и културни мениджъри – очи в очи. Очакваме оживен разговор за независимите арт пространства в България и в Нордския регион – добрите практики и идеи ще се обменят на 2 юни от 14:00 в Новата конферентна зала на СУ, елате да кажете какво мислите. В дискусионния модул са включени и трите кураторски обиколки на фестивала, с Мартина Стефанова и Войн де Войн плюс артисти – на 4 и 5 юни от 17:30 и на 6 юни от 16:00, със записване на info@domaartfest.com.

ДОМА Арт Фест е между 28 май и 20 юни
Всички събития са с безплатен вход, с изключение на откриващото парти (10лв) и официално откриване (вход с покани)
Пълната програма е на domaartfest.com