Защо EDIT?
Васко: По принцип edit означава редактиране и е най-често срещано и свързано с компютрите и електрониката. А ние правим електронна музика главно с компютър.
Кои сте вие?
Владо: Васко е човекът, който се занимава с програминга и синтезаторите, а аз съм човекът, който се занимава с китарите и програминга. Аранжиментите и смесването ги правим заедно. Музиката ни е по-скоро смесица от различни стилове и някак не може да се определи точно с една дума. Идеята ни беше освен да звучи модерно, в смисъл електронно, да може също и да се слуша вкъщи.
Васко: По вероятно е по-голямата част от парчетата да са за слушане, отколкото за танцуване.
Музиката ви как е на вкус?
Владо: Като вино – то има няколко вкуса. Mузиката ни е по-дълбока и по-сериозна и ако човек я слуша няколко пъти, открива много различни неща. Ако трябва да е като коктейл, сигурно е с нюанси, на нива и изглежда бляскаво, но не прекалено – да хваща окото, на ръба на кича даже, но не съвсем…
Васко: Коктейл като текила сънрайз.
Вие и преди сте се занимавали с музика, но сте били
зад кадър. Защо решихте да излезете пред?
Владо: Време е дошло. По-скоро нещо като естествено стечение на развитието ни, след като с Васко се събрахме преди година и половина. Аз много исках да участвам в подобен проект точно с човек като него и когато се разбра, че можем и да имаме такива изпълнители – известни, български, това беше още по-добре. Не беше ясно дали може да се получи нещо, но трябваше да се рискува. И за една година се оказа, че е сполучливо.
Васко: Всъщност първото парче, което направихме с Владо като експериментално парче, за да видим дали ще се сработим е това, което Белослава пее в нашия албум – How many times.
Гостите в албума – вие ли ги избирахте или те вас?
Владо: С някои от тях като Тони, Боби и Заки от АveNew сме работили и преди това. А с другите АveNew Productions направиха контакта – с тях обсъждахме за съответните инструментали кой вокал може да подхожда. Как те ще паснат на нашите неща, а не как ние ще паснем на тях. Поканата беше от наша страна, те чуват това, което ние сме изсвирили и от там нататък очакваме обратната връзка от тях – дали и как се виждат въобще в цялото това парче, дали им харесва, дали са съгласни да участват.
А с кой от гостите в албума ви се работи най-лесно?
Владо: С всички сме работили много различно. Но с всеки един работата вървеше доста добре и леко. Аз бях много скептичен, защото това звучеше твърде добре – точно тези хора да участват в този албум. Усещах, че практичната част ще е доста тежка, защото трябва да се съобразяваш с утвърдени музиканти, личности със собствени възгледи. Очаквах трудно да стане, а то се получи наистина добре. Някои песни станаха от раз, за една минута.
Накарайте ме да повярвам, че трябва да си купя албума ви.
Васко: Ами, пистолет имаш ли? (смее се) Да не го прехваля, но албумът е един доста качествен продукт. Парчетата са много добре подбрани, много добре смесени, доста хора са работили по звука и смятам, че ще звучи доста добре, където и да го пуснеш.
Владо: Албумът ни звучи модерно, разнообразно – песните са различни, но в същото време се усеща почеркът на едни и същи хора. Звукът е много качествен и има песни бързи и динамични, има в средно темпо, има и бавни. Това е един интересен и богат продукт за слушане и за танцуване.
Васко: А може би и от любопитство, защото въпросните изпълнители, които участват, са запазили техния стил, но отдолу е нашата музика с нашето виждане и така се получи нещо уникално.
Ще се опитате ли да го лансирате навън?
Владо: Определено си стува да се пробва. Той е и на английски език, така че…
Васко: Той е само на английски, доколкото си спомням…(смее се)
Владо: И мисля, че звучи конкурентноспособно (ако може да се каже така) и трябва не просто да пробваме, а да направим всичко възможно. Но това търпи развитие, защото всичко ни е още прясно. Искаме малко да послушаме нещата, да поотлежат и вече догодина да плануваме.
Васко: Но първо трябва да завършим клубния сет.
Владо: Да го свирим, да видим как се възприема. Аз съм сигурен, че ще се хареса, но докато не стане не мога да говоря.
Васко: В момента готвим клубен сет с ремикси на парчетата от албума. Те ще бъдат изцяло само за клубове.
Владо: Правили сме опити да правим музика, която хем да звучи клубно, хем да е радиофонична, но се получава едно нищо. Някъде там, където се опитваш да направиш компромис, самото парче започва да не звучи.
Какъв ще е клубът – диско или клуб с музика на живо?
Васко: По-скоро е дискотека и ние ще бъдем някъде по средата – ще се пуска една част от музиката, а другата част ще се свири на живо.
Владо: По-скоро ще бъде танцувална, определено ще звучи повече DJски.
Пожелайте си нещо за Новата година.
Васко: Пожелавам си да имаме нов звук, да имаме нови предизвикателства и също така много здраве.
Владо: Да, здраве и щастие най-вече, а останалото…