Всичко започва в софийското читалище Емил Шекерджийски. Първите песни на Епизод са по текстове на средновековният френски класик Франсоа Вийон. 1989 година се счита за рожден ден на групата, защото окончателно е комплектован съставът й, който за кратко време печели много публика и прави своите първи професионални записи. Година по-късно в зала Универсиада Епизод правят първия концерт след демократичните промени в България, събрал на едно място многохилядна публика и покрил европейските стандарти за масово зрелище.
През годините групата нееднократно търпи промени в състава си, но и реализира редица албуми: Молете се, Респект, Дошло е време. След 2000 г. Епизод навлизат в качествено нов етап в развитието си, създавайки песни по стихове на националните поети Иван Вазов и Христо Ботев. Следват албумите Българският бог и Мъжки песни, които продължават традицията да съчетават поезията на поети класици с рок музика и български фолклор.
Миналата година Епизод представиха албума си Старият воин в Стара Загора, чиято пилотна песен Кубрат беше заснета на видеоклип с помощта на Прабългарска школа за оцеляване Багатур.
Ной-новото около групата е излизането на четвъртото им DVD – запис от концерта на Епизод през 1991-ва, озаглавен Сенките на Средновековието. БНТ заснема концерта с 6 камери и излъчва впоследствие малка част. Суровият заснет материал е пазен цели 19 години, а сега е премонтиран и се предлага в пълен вариант. Концертът е допълнен с документални кадри от онези години, както и е разказана част от историята на групата.
През 2010, Епизод ни изненадаха с нов албум наречен Народът на Дуло. През 2013-а отново издават албум, наречен Моята молитва.