Ето и добрата новина за изкушените от музиката?– от 12 март до 29 април за седми път в София и за четвърти път във Варна и Русе Класик ФМ радио организира Европейски музикален фестивал. Както винаги, освен от България, в програмата на фестивала са включени значими имена от концертните подиуми на Чехия, Унгария, Италия, Литва, а тази година и от Израел. Фестивалът започва ударно още от първата си седмица с три сериозни концерта. Начало ще даде триото Йерусалим на 12 март, а на следващия ден на сцената ще бъде чешкото трио Сираелс. За 15?март пък организаторите са предвидили концерт на Софийската филхармония със солист Георги Черкин и диригент Найден Тодоров.
Като по-екзотично се очертава участието на Солистите на Венеция, изключително популярните I solisti Veneti, които пристигат за концерт на 21?март заедно със създателя на формацията и неин диригент Клаудио Шимоне. Музикантите имат множество награди, включително Гран при, Грами, златен медал от президента на италианската република и са изнасяли концерти в над 60 държави в Европа, САЩ, Южна Америка, Япония и Австралия.
Най-чаканото събитие на фестивала вероятно е концертът на Литовския камерен оркестър със солист виртуозът на виолончелото Миша Майски?– на 25?март. Ученик на световноизвестния Мстислав Растропович, още в началото на кариерата си Миша печели прозвището Растропович на бъдещето. И не случайно той е първият музикант, помолен от Deutsche Gramophon да запише всичките виолончелови творби на Бах. Концертирал с почти всички водещи оркестри в света, той си е партнирал на сцената с имена като Гидон Кремер, Юрий Башмет, Вадим Репин.
В рамките на фестивала са предвидени също заключителен концерт на международния майсторски клас по дирижиране (4 април), концерт на млади виртуози от НМУ, лауреати на конкурси (23 април), както и изпълнение на израелския цигулар, виолист и диригент Шломо Минц, считан за един от наследниците на Паганини и носител на наградата Едисон и Гран при за най-добри класически записи. Маестрото свири на цигулка Гуарнери дел Джезу и на виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 и на него именно се пада честта да закрие седмото издание на Европейския фестивал.