Академичният характер на фестивала кристализира в десетте майсторски класа по цигулка, виола, виолончело и оркестрово движение, водени от световно признати имена. Сред преподавателите са проф. Борис Гарлицки, проф. Себастиан Хаман, проф. Сергей Малов, Григори Асс, проф. Вилфрид Щреле, проф. Никола Паске и много други. Академията предоставя на възпитаниците благоприятна почва за развитие, дава им порив на вдъхновение и възможност да се учат от високо школувани музиканти от актуалния артистичен елит. В рамките на фестивала слушаме както концерти на преподавателите, така и на гости, ученици и лауреати на младежкия конкурс Алегра.

Откриващият концерт на 15 юли ни запознава с многоликия инструменталист Сергей Малов, който излиза на сцената заедно с Фестивален оркестър Алегра. Цигулката в ръцете му запява един от най-вълнуващите и романтични цигулкови концерти – Концерт №3 от Камий Сен-Санс – под диригентската палка на Никола Паске. В програмата са включени и творби на К. М. Фон Вебер, Перголези и Стравински.

На 18 юли сме в камерна зала България, където заедно ще послушаме познати и обичани произведения, разгледани от нов ъгъл от младите и талантливи Виктория Василенко и Боби Костадинов (който завоюва победата на миналогодишния конкурс Алегра). Рециталът ни потапя в дълбокия тембър на виолончелото и бляскавите трели на пианото, които оформят някои от най-красивите творби от Франц Шубет, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини и други знаменити композитори.

Следващата вечер продължаваме в камерен дух с концерта на Сергей Малов, Грегори Асс, Нимрод Гуез, Ласло Феньо и Петър Найденов. Виртуозите отново доказват, че именно камерната музика открехва вратичката към бездънния потенциал, чистотата и майсторството в изкуството. Струнните квартети на Бедржих Сметана и Антонин Дворжак, комбинирани по този начин, поставят опозицията тъмно-светло, отчаяние-упование.

Контрастните настроения спират дотук, защото на 20 юли душите ни вибрират в мажор с изпълненията на Международния младежки оркестър The New Generation под менторството на Грегори Асс. Брилянтната светлина, която сякаш струи както от музиката на Моцарт, така и от тази на Чайковски, ни понася на крилете на вдъхновението, защото именно този концерт олицетворява духа на Алегра: да даде платформа на даровитите млади музиканти и да им предостави възможност за музициране заедно с някои от най-големите съвременни артисти.

Концертът на 21 юли затвърждава това послание. На сцената стъпва изключителният цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini. Рамо до рамо утвърдените музиканти Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез, Кирил Злотников и добре познатият на публиката Атанас Кръстев засвирват с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест. Слушаме две творби, които рядко могат да се преживеят наживо у нас – струнния октет на едва 16-годишния Менделсон и съвършения шедьовър на Шуберт: Квинтет с две чели.

На 22 юли Фестивалният оркестър Алегра заедно с виртуозния Ласло Феньо представят Вариации по тема Рококо на П. И. Чайковски под диригентството на Йоханес Шлефли. Огнената пиеса на Стравински Жар-птица изпълва Зала България с фойерверки от звук, а позната увертюра на Верди към Силата на съдбата стои като интересен музикален противовес.

Фестивалът завършва с концерт на лауреатите на конкурс Алегра в Зала НМУ Любомир Пипков заедно с Камерен оркестър Алегра под палката на Деян Павлов.