Тази година българските участници са над 500 – 17 групи от Ямболско, Стралджа, Зимница, Сливенско, Казанлъшко, Шуменско, Пловдивско, Бургаско, Пернишко, с. Банище, Община Брезник. Два са гостуващите състава от чужбина – от Полша и Румъния. Очаква се едни от най-атрактивните участници отново да са малките кукери от старозагорските Дом Незабравка и ЦДГ № 8 Българче.
В 10:30 часа пъстрото шествие от кукери, васильовци, бабугери, старци и джамали ще оживи пешеходната зона на бул. Цар Симеон Велики, а от 11:00 на площада пред Общината гостите на фестивала ще се насладят на красотата и многообразието от облекла и маски от всички етнографски области на България, както и на ритуали за прогонване на злите сили. По време на Маскарадните игри ще има изложба-базар на занаяти, работилница за желаещите сами да направят обредни стрели с помощта на майстор и ателие за рисуване на кукерски маски. В 10:30 в сградата на Общината ще бъде прожектиран документалният филм Заговезни в Старозагорско, изработен по проекта на Отворено общество Съкровища от старата ракла, който ще възкреси старите традиции на празника Сирни Заговезни (Прошка). Някои характерни за пролетния празник обреди, като прескачане на огньове и мятане на запалени стрели, ще бъдат представени от 10:00 в квартал Железник.
Председател на журито ще бъде ст.н.с. Иглика Мишкова от Етнографския институт в София. Основни организатори на проявата са Община Стара Загора, РАО Тракия, Младежки общински съвет, Общински детски център, читалище Николай Лилиев и Общество за фолклор.