Стартът на фестивала е на 22 ноември с премиерния спектакъл Африканката от Джакомо Майербер – копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер Берлин. Режисьор на постановката е Вера Немирова, а в реализацията на проекта участва и немски постановъчен екип. В ролята на Васко да Гама гостува румънският тенор Даниел Магдал, който е в солистичния състав на спектакъла на Дойче опер през 2015.
Специално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на оперната прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест, под диригентството на Владимир Бошнаков, ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев.
С поглед-равносметка е и премиерата на балетния спектакъл Шопениана, посветен на 70-годишнината на старозагорската балетна трупа.
Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната програма. 120 години от рождението на Панчо Владигеров ще бъдат отбелязани с изложба и концерт на 29 ноември, а с почит към основателя на ФОБИ – Димитър Димитров, ще бъде излъчена прожекция на Набуко (1983) на 1 декември. 
Гостуващите спектакли на фестивала тази година са Таис на Опера Балтик от Гданск (27 ноември) и Фалстаф на Опера Пловдив (7 декември). Като гост посрещаме и Националния оркестър на консерваториите на Италия на 28 ноември.

Билети от касата на Операта, от Културно-информационен център на Oбластната управа и онлайн на operasz.bg