14-о издание на Остров на музиката

За 14 поредна година ОКИ Дома на културата Средец организира лятна поредица от концерти с музикалния цикъл Остров на музиката. Между 5 юли и 16 август всяка сряда сцената на Лятната естрада в Борисовата градина се превръща в дом на музиката. Очакват ни седем вълнуващи концерта със свободен вход.

Остров на музиката стартира като място за дебюти на млади артисти и е успява през годините да се превърне в утвърдена сцена за любими национални и международни творци, групи и едно място за реализация на техните нови творчески проекти и албуми. Програмата тази година е изключително разнообраза и събира на сцената професионалисти в различни стилове и жанрове.

Следващият концерт от програмата е на 12 юли. Тогава на сцената се качва Софийският духов оркестър под палката на Юли Дамянов, а в прогрмата му слушаме произведения от Рихар Щраус, Шостакович, но и съвременни композиции от АББА, Еди Пиаф, Микис Теодоракс и други.

Продължаваме на 19 юли с групата Frantik Zen. Слушаме фюжън музика и аранажименти от саксофониста Арнау Гарофе, който си парнтира на сцената заедно с Александър Логозаров (китара), Стив Хамилтън (клавишни), Радослав Славчева (бас китара и Васил Вутев (ударни инструменти).

Последното събитие за юли е джаз концертът на Михаил Йосифов квартет. За него тромпетистът специално събира квартета, за да предложи едно незабравимо музикално изживяване. До него застават Краси Зафиров (китара), Ивайло Манев (барабани) и Димитър Карамфилов (бас).

Посрещаме август с програма, вдъхновена от джазовия музикант и композитор Дюк Елингтън –  една от водещите фигури в историята на джаза. В програмата свирят Велисвал Стоянов (тромбон), Даниеле Фебо (контрабас) и Атанас Попов (ударни), които наименоват този си проект Do the Duke и точно като големия музикант са подготвили музика, която не може да се ограничи до конкретен музикален жанр.

На 9 август на сцената в Борисовата градина ни чака групата Electric Pie , чиято музика е смесица от елементите на ню-диско вълната, джаза ,фънка и груува. В групата участват Алис Инджеян (вокал), Ясмин Исинов (клавир), и Цветан Чобанов (саксофон).

Закриваме програмата на Остров на музиката на 16 август с групата The Social Callers, един нов авторски проект, създаден от Петър Терзвиев (вокал), Димитърг Благоев (китара) и Димитър Карамфилов (контрабас). Името е вдъхновено от песента на Джиджи Грайс – Social Call. Групата е подготвила джаз програма с привкус от латино музиката и френския джипси суинг. Очакват ни и много импровизации, които са неотложна част от техния репертоар на сцената.

Началният час на концертите през юли е 19:30, а през август те започват в 19:00. При лоши метеоролгоични условия концертите ни очакват под купола на Античен културно-комуникационен комплекс Сердика.