Афронавтите на Космострадата

Навръх Световния ден на космонавтиката пътуваме не към далечни планети и непознати съзвездия, а се пренасяме в Африка за еднодневен музикален фестивал в Sofia Live Club. Очаква ни световна премиера на триото на малийския грио Баба Сисоко с Тони Китановски и Васил Хаджиманов и повторно гостуване на туаргенското блус торнадо Tamikrest. Заглавието на събитието отдава почит на творчеството на Хулио Кортасар, перефразирайки заглавието на последната му книга – Автонавтите на Космострадата.

Новосформираното афро-балканско трио всъщност е супергрупа, сформирана от трима изявени солисти, автори и фронтмени. Баба Сисоко идва от Мали. Певец, импровизатор и мултиинструменталист, той свири на една от най-древните форми на китарата – нгони, както и на различни ударни инструменти. Сисоко е грио, или иначе казано потомствен пазител на традициите на Западна Африка, церемониална фигура и устен разказвач. Днес музикантът се подвизава в Калабрия, където твори смесица между традиционна африканска музика и съвременни западни влияния с елементи на джаз, блус и психеделичен рок. Тони Китановски е китарист и композитор от Северна Македония, създател на Джаз факултета в Щип. Интересува се от африканската музика от години, като интересът му кулминира в предстоящия му албум с работно заглавие Афро-Китано. Предходните му два албума се отличават с оригинална комбинация от блус, балкански брас традиции и ненадейни класически аранжименти. Също като него и третият член на групата, Васил Хаджиманов, е учил в Бъркли. Инструменталистът и композитор завихря джаз и фюжън с разпознаваемия си почерк. Майсторът на клавишите е доайен на сръбската джаз сцена и предшественик на новото поколение в страната. У нас е познат от участията си на фестивала Жълтите павета на Теодосий Спасов, както и от други съвместни проекти на двамата.

Непосредствено след триото на сцената излиза квартетът Tamikrest, които се завръщат у нас след миналогодишния си концерт. Те са първата туарегска дезърт блус формация, гостувала някога в България, а музикантите в настоящия състав на групата са от Мали, Алжир, Нигер и Франция. Изходната точка на музикалните им експерименти е пустинният блус на туарегите, като с всеки следващ албум обогатяват стила си с култури от различни краища на света. Свирили са с психеделичното блус трио Dirtmusic, Инди Зара и японския музикант Оки Кано.

Музиката е придружена и от превъзходната танцова хореография на Мария Косса, една от най-активните фигури на афро-сцената в България. След концерта оставаме и за афтърпарти със сетове от музикалната платформа Stretch.

Билети намираме тук срещу 35 лева.Може също да ти хареса

Francofolies

от Програмата Прочети още

Капана фест

от Програмата Прочети още

Meadows in the Mountains

от Програмата Прочети още

Street Music Fest

от Програмата Прочети още

100 Стола 2023

от Програмата Прочети още

Sofia Live Festival 2023

от Програмата Прочети още