Афронавтите на Космострадата

Навръх Световния ден на космонавтиката пътуваме не към далечни планети и непознати съзвездия, а се пренасяме в Африка за еднодневен музикален фестивал в Sofia Live Club. Очаква ни световна премиера на триото на малийския грио Баба Сисоко с Тони Китановски и Васил Хаджиманов и повторно гостуване на туаргенското блус торнадо Tamikrest. Заглавието на събитието отдава почит на творчеството на Хулио Кортасар, перефразирайки заглавието на последната му книга – Автонавтите на Космострадата.

Новосформираното афро-балканско трио всъщност е супергрупа, сформирана от трима изявени солисти, автори и фронтмени. Баба Сисоко идва от Мали. Певец, импровизатор и мултиинструменталист, той свири на една от най-древните форми на китарата – нгони, както и на различни ударни инструменти. Сисоко е грио, или иначе казано потомствен пазител на традициите на Западна Африка, церемониална фигура и устен разказвач. Днес музикантът се подвизава в Калабрия, където твори смесица между традиционна африканска музика и съвременни западни влияния с елементи на джаз, блус и психеделичен рок. Тони Китановски е китарист и композитор от Северна Македония, създател на Джаз факултета в Щип. Интересува се от африканската музика от години, като интересът му кулминира в предстоящия му албум с работно заглавие Афро-Китано. Предходните му два албума се отличават с оригинална комбинация от блус, балкански брас традиции и ненадейни класически аранжименти. Също като него и третият член на групата, Васил Хаджиманов, е учил в Бъркли. Инструменталистът и композитор завихря джаз и фюжън с разпознаваемия си почерк. Майсторът на клавишите е доайен на сръбската джаз сцена и предшественик на новото поколение в страната. У нас е познат от участията си на фестивала Жълтите павета на Теодосий Спасов, както и от други съвместни проекти на двамата.

Непосредствено след триото на сцената излиза квартетът Tamikrest, които се завръщат у нас след миналогодишния си концерт. Те са първата туарегска дезърт блус формация, гостувала някога в България, а музикантите в настоящия състав на групата са от Мали, Алжир, Нигер и Франция. Изходната точка на музикалните им експерименти е пустинният блус на туарегите, като с всеки следващ албум обогатяват стила си с култури от различни краища на света. Свирили са с психеделичното блус трио Dirtmusic, Инди Зара и японския музикант Оки Кано.

Музиката е придружена и от превъзходната танцова хореография на Мария Косса, една от най-активните фигури на афро-сцената в България. След концерта оставаме и за афтърпарти със сетове от музикалната платформа Stretch.

Билети намираме тук срещу 35 лева.