Фестивалът Culturama се завръща с пето издание

Впускаме се в полет на вдъхновението с петия фестивал Culturama. От 18 до 23 юни сме поканени да отговорим на арт провокацията и да участваме в превръщането на площадите от места на протеста във фиеста с множество концерти, пърформанси  и изложби.

Тазгодишното издание се провежда едновременно в София и Пловдив и е вдъхновено от алегорията за птиците – символ на свободата, на изгубения рай, на крилете на въображението. Тези теми свързват музикалната програма, в която класическата музика среща популярната, а фокус на съпътстващата програма е представянето на три изложби в градската среда, посветени на птиците, реализирани с помощта на Дивата София.

Сред акцентите в програмата е проектът Птици – Рай на земята, с който откриваме фестивала в Пловдив на 18 юни в Епископската базилика, а два дни по-късно той идва и в София на пл. Славейков.  В него Жан Буко и Джони Рас демонстрират уникална техника на свирене с уста, с която имитират звуците на стотици видове птици. Тяхното участие е съчетано с нежния тембър на флейтата на Клер Маршал, яркия глас на сопраното Ина Кънчева и виртуозността на маримбистка Василена Серафимова, а изключителният френски квартет Ардео обогатява допълнително музикалното представление.

Петото издание на фестивала е в специална колаборация с Френски институт в България и тази година празнува La Fête de La Musique (Празника на музиката, отбелязван във Франция със специални музикални изпълнения в най-дългия ден на годината – 21 юни).

По този повод на 21 юни, в деня на Празника на музиката в Европа програмата продължава с три представление и едно приключение с добавена реалност на тема птиците. Започваме в 17:00 на площад Славейков с перкусионно шоу Drum talk с участието на Николай Иванов, Габриел Мишо, Василена Серафимова, Деметра-Анджалика и Георги Будинов. Следващият акцент от програмата е само на няколко стотин метра от площада, а именно в The Cocktail Bar, където гледаме концерта на Rada do Cavaco (който можем да видим и на 22-ри в Топлоцентралата). На бразилски португалски език Pagode означава среща на музиканти, които се събират около маса, за да празнуват с музика. Именно в тази приятелска атмосфера колективът Roda do Cavaco представя една мощна пагода, подкрепена от весела ритъм секция с оригинални композиции и кавъри на велики самбисти.

Последното представление от специалната програма по повод музикалния празник е концертът Рамщайн на две пиана на Duo Jatekok от 20:30 на площад Славейков. В него се потапяме в музиката на любимата немска метъл банда, но изпълнена на два големи рояла в центъра на града и смесена с музика от Пуленк, Дейв Брубек, Джон Уилямс и Чайковски.

С изключение на второто представяне на Roda do Cavaco на 22 юни в Топлоцентралата, всички събития в София са със свободен вход. Повече подробности откриваме тук.