Franz Ferdinand и Nothing But Thieves на Burgas Summer Live 2023

След като миналата година Arctic Monkeys разтърсиха бургаското пристанище, това лято на същата сцена излизат две други световни инди рок банди – Franz Ferdinand и Nothing But Thieves. Още отсега си записваме датата 11 август в календарите, а на 27 март сме на стартовата линия за скоростно закупуване на билети, защото събитието няма да е за изпускане.

Освен инди гигантите слушаме и българите Hayes & Y, които съвсем неотдавна пуснаха първия си дългосвирещ албум Press. Go. Move. Slow. Музикантите са подгрявали на Kasabian, а през 2022 свириха преди Arctic Monkeys и Nothing But Thieves, но не у нас – групата се отби през Румъния, където забиха на Summer Wel Festival. Международното присъствие въобще не е чуждо на групата. Известно време живеят и творят в Лондон, после в Манчестър. В момента са базирани в България, където продължават да радват почитателите си с качествена музика и разпознаваем стил.

Шотландците Franz Ferdinand нямат нужда от представяне. Групата е създадена през 2002 година, а през 2004 бързо нашумяват с моментални хитове от едноименния им първи албум като Jaqueline, Take Me Out и Darts of Pleasure. Следват още няколко великолепни албума – You Could Have It So Much Better, Tonight и Right Thoughts, Right Words, Right Actions, а за последно през 2018 чухме нови парчета от тях в най-новия им студиен албум Always Ascending. Както живите им изпълнения, така и записите им пращят от енергия – почти е невъзможно да си пуснеш музиката на Franz Ferdinand и да не затанцуваш.

Готвим се да подивеем под ритмичните им акорди и запомнящите се припеви и на Burgas Summer Live и ако пристигането на шоландската група не е достатъчно основание да се втурнем към Ticketstation още в понеделник, то Nothing But Thieves ни убеждават категорично. Експериментаторите от Есекс съвсем наскоро издадоха новия си сингъл Welcome to the DCC, който ни изпраща право в духа денс музиката от 80-те. Въздишките на синтезаторите и стабилният ритъм обещават, че вълнението няма да стихне до самия край на вечерта.

Стандартните билети влизат в продажба от 27 март, понеделник, на цени между 99 и 240 лева. Дотогава, ако сме членове на Fest Club, можем да се сдобием с пропуски на преференциални цени.