КвАРТал Фестивал 2023: Силата на хората

15 септември 2023 - 17 септември 2023

Вече осем години сме свидетели на доказателството, че културата е способна да промени града, насищайки го с култура и мисъл за градската среда. Разбира се, говорим за КвАРТал Фестивал, който преобразява стария еврейски квартал между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Васил Левски. В няколко поредни дни тази част на София се превръща в притегателно място за български брандове, артисти, интелектуалци и ценители на изкуството.

Тази година фестливалът е разделен на шест подтеми, които се преплитат в програмата. Научаваме повече за архитектурното наследство и се наслаждаваме на красивите сгради, построени в началото на миналия век; посвещаваме се на еко идеята и превръщаме квартала в зелена точка на екосъобразен начин на живот; борим се срещу езика на омразата и мислим за различни общности и малцинства; превръщаме градските пространства в достъпни места за хора с всякакви потребности; даваме своя принос за градски инициативи и избираме най-доброто от български търговци и производители.

Попиваме духа на стара София, разхождаме се по стъпките на знакови писатели, поети, журналисти, общественици, художници и занаятчии. Отбиваме се през културни пространства и ателиета, пазаруваме ръчни изделия и произведения, слушаме музика на живо, присъстваме на лекции и работилници и се наслаждаваме на хубава храна и напитки. Освен да се изгубим нарочно в красотата на старите къщи, ние се докосваме до историите, попили в паветата на малките улици, и обединяваме усилия около важни обществени и социални теми.

КвАРТал Фестивал стартира на първия учебен ден и завършва на Деня на София, а множеството интригуващи и вдъхновяващи събития предлагат по нещо за малки и големи, за жители и гости на града.