Фестивал SHARED SPACE

5 септември 2023 - 7 септември 2023
Уебсайт: www.goethe.de

Галерията на Топлоцентрала се превръща в споделено пространство на свободния звук, където музиканти от Берлин, Сеул и София експериментират с музиката в реално време. В продължение на три дни слушаме импровизации, наслаждаваме се на аудиовизуални инсталации и се включваме в отворени разговори и вечерни концерти.

Фестивалът стартира на 5 септември с официално откриване с вход свободен и отворен разговор за берлинската Echtzeitmusik (в превод – музика в реално време) сцена, след което Сабине Фогел, Емилио Гордоа, Биляна Вучкова, Георги Дончев и Росен Захариев ни потапят в бавен концерт с инструменти, гласове и материали.

Следващият следобед е мултидисциплинарен – очакват ни сесии с музиика, танц и рисуване на живо, както и разговори с участниците и гостите Катина Дишков, Ина Гергинова-Евтимова, Саша Кръстарска и Александра Спасова. През втората вечер от 19:00 слушаме концерт на Соо-Джан Кей, Ноа Кей Чои, Сабине Фогел, Биляна Вучкова и Георги Дончев.

На 7 септември закриваме събитието със електро-акустични сесии и разговори с участниците и специалния гост Тодор Карастоянов. По време на закриването отново ще чуем Соо-Джан Кей, Ноа Кей Чои, Биляна Вучкова и Георги Дончев, както и Миако Клайн и Лена Черниявска. Повече за артистите четем тук.

Дискусиите са с вход свободен, а достъпът до концертите е с билети на цена от 15 до 30 лева, закупени на място. В галерията разглеждаме и инсталации и обекти, намерени от участниците в природата, като пространството се допълва ежедневно с това, което се ражда в него.

Но какво точно е Echtzeitmusik? Така наречената музика в реално време възниква преди две десетилетия като субкултурна реакция на социо-политическите процеси, породени от падането на Берлинската стена и появата на първите ъндърграунд клубове. През годините Echtzeitmusik сцената се развива и разраства, като берлинската музикална общност, обвързана с това течение, го разнообразява постепенно и то еволюира в експериментални и неконвенционални музикални форми. Изпълнения на инструменти, създадени от самите артисти, нестанртно използвани познати инструменти, електро-акустична музика, траш-поп, пърформанс, саундарт и т.н. намират място в многообразието на Echtzeitmusik.

Любопитни да се докоснем до това не дотолкова познато у нас изкуство, се насочваме към Топлоцентрала от 5 до 7 септември, всеки ден от 16:00, когато стартират музикалните експерименти.