Посрещаме деветото издание на Фестивал и академия Алегра

Предстои деветото издание на един от най-престижните и очаквани музикални фестивали за класическа музика у нас. Фестивал и академия Алегра и тази година ни посреща в столицата през летните месеци, като тазгодишното издание се провежда между 9 и 23 юли. Освен традиционно богатата с концерти програма Фестивал Алегра ни е подготвила и редица от майсторски класове с преподаватели и участници от целия свят.

За втора поредна година фестивалът се провежда в столицата, като в деветото издание ни очакват 6 концерта и девет майсторски класа. Концертите на Алегра през сезон 2023 ни очакват в Централния военен клуб и Софийската градска художествена галерия, а програмата и тази година е изключително разнообразна.

Откриването е в СГХГ на 16 юли с трио Гарлицките, които изнасят концерта си Tria in Unum с произведения на Йозеф Хайдн и Йоханес Брамс. Ден по-късно се местим в Централния военен клуб, където слушаме концерта Истински сериозно. В него участват цигуларите Александър Ситковецки, Григори Асс, виолистът Алесандро д‘Амико и познатият на софийската публика чело виртуоз Ласло Феньо, а в концерта се наслаждаваме на  музиката на Бетовен, Шуберт и Менделсон.

В следващите два дни от фестивала, на 18-и и 19-и, оставаме в Централния военен клуб. Първия ден слушаме концерта Виена с музиката на двама австрийски майстори – Моцарт и Арнолд Шьонберг в изпълнение на Григори Асс, Лора Маркова, Нимрод Гуез, Алесандро д‘Амико, Кирил Злотинков, Сион Найман и още много други. След него, на 19-и, ни очаква струнният концерт на The Next Generation Orchestra. Мястото на концерта не се променя и на 20 юли, когато слушаме фестивалния оркестър Алегра с диригент Никола Паскеи солист Александър Ситковецки, които са ни подготвили Концерт за цигулка от П. И. Чайковски и Втора симфония на Бетовен.  Закриваме концертната програма на 21 юли в Софийската градска художествена галерия със Струнни пейзажи с музика от Антон Аренски и Йоханес Брамс.

Паралелно на концертите от 12 до 22 юли се провеждат серия от майсторски класове в рамките на академичната част на фестивала. Тази година сред преподавателите в майсторската програма са цигуларите Борис Гарлицки, проф. Александър Ситковецки, проф. Нимрод Гуез, проф. Вилфрид Щреле и много други. Всички те предлагат майсторски класове за камерна музика, като занятията са предназначени за студенти и професионалисти, както и за напреднали ученици и гимназисти. Сред акцентите в академичната програма са двата майсторски класа на швейцарския диригент и педагог Йоханес Шлефли и немския му колега Никола Паске.

Потапяме се в света на класическата музика от 9 до 23 юли с Фестивал и академия Алегра. Всички концерти са от 19:30, като повече информация можем да открием на официалния сайт на фестивала, а билети намираме тук.